Historisch Nieuwsblad 6 - 2023



Dieren met mensenmanieren
Dieren figureren vaak in spotprenten en politieke uitingen. Soms is dat grappig en onschuldig, maar het kan ook gevaarlijke vormen aannemen.


‘Nederland had een rijke eetcultuur’
Volgens Janny van der Heijden heeft Nederland van oudsher een rijke eetcultuur. Met voedsel werd graag gepronkt.


Redders van de Britse monarchie
De onverwachte troonsafstand van Edward VIII stortte Groot-Brittannië in een crisis. Hoe moest het nu verder met de monarchie?


Uitbundige rijkdom van de stadsjungle
De stad geldt als tegenhanger van de natuur, maar Ben Wilson legt uit dat het genuanceerder ligt: stad en natuur zijn altijd innig verstrengeld geweest.


Ongebreidelde exploitatie van de aarde veroorzaakte talloze natuurrampen
De laatste jaren verschijnen er veel boeken die de wisselwerking tussen mens en natuur laten zien.


Opgroeien in een linkse sekte
Historicus Elke Weesjes ondervroeg 27 mensen over hun jeugd in een communistisch gezin. Dat levert interessante inzichten op.


Je krijgt de juiste mening door de strot geduwd
Zwart op wit van Elisabeth Koning en Wilfred Takken had een boeiend geschiedenisboek over racisme kunnen zijn. Helaas is het ontzettend woke.


Waarom volgde de BVD mijn oom George?
Philip Dröge vond zijn oom terug in een BVD-archief. ‘Wat had mijn achteroom in hemelsnaam op zijn kerfstok, dat de polderspionnen hem in de gaten hielden?’


The Dmitriev Affair: Poetin is in oorlog met zijn eigen volk
De documentaire The Dmitriev Affair illustreert hoe de Russische rechtspraak onder Poetins regime is onderworpen aan de staatsideologie.


Blue Jean: Een benauwende antihomosfeer
De benauwende, repressieve sfeer door Thatchers antihomowetgeving komt uitstekend over in de film ‘Blue Jean’.


‘Auto’s roepen gevoelens van macht, lust en status op’
Peter Giesen: ‘Ik begreep: dit is wat de auto voor veel mensen heeft betekend, een enorme verbreding van de mentale horizon.’


Kohl leerde Lubbers een lesje
Ruud Lubbers’ bemoeienis met de Duitse eenwording wekte de woede van bondskanselier Helmut Kohl. In 1994 volgde de afrekening.


Cockerill: fabrikant met tomeloze daadkracht
De Britse ondernemer John Cockerill bouwde in Seraing een conglomeraat van steenkolenmijnen en hoogovens, maar kreeg ook kritiek op de verwoesting van de omgeving.


De Rode Broedertwist tussen China en de Sovjet-Unie
Na de Tweede Wereldoorlog hielp de Sovjet-Unie bij de opbouw van de Volksrepubliek China. Maar de kameraadschappelijkheid verzuurde snel.


Sinclair de Rochemont: een romantische fascist
Jarenlang deed Hugues Alexandre Sinclair de Rochemont pogingen carrière te maken binnen de fascistische politiek en pers in Nederland.


Stachanov: held of uitslover?
De Sovjet-Unie prees mijnwerker Andrej Stachanov, die in 1935 op één dag maar liefst vijftien keer meer produceerde dan zijn collega’s.


Terug naar de waterstaat!
Volgens Beatrice de Graaf zijn onze infrastructuur en verkeerssituatie er de afgelopen eeuwen niet democratischer op geworden.


532 Franse woorden geleend
Het Nederlands barst van de woorden met een Franse oorsprong. Vooral in de zestiende eeuw haalden sprekers van het Nederlands veel woorden uit het Frans.


Arme Amsterdammers werden eerder ziek
Welvarende Amsterdammers hadden minder last van infectieziekten en ‘degeneratieve’ aandoeningen dan hun armere stadsgenoten.


Jill Lepore: ‘Kolonisten waren constant bang voor hun slaven’
De Amerikaanse historicus Jill Lepore onderzocht een vermeend complot van slaven in achttiende-eeuws New York.


Exorcisme: bezeten van de duivel
Rond 1600 waren ongekend veel mensen in de greep van Satan en zijn demonen. Was er bij deze bezetenheid sprake van ziekte, bedrog of theater?

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.