• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken

  Over ons

  Soms is terugblikken de beste manier om vooruit te kijken.

  Historisch Nieuwsblad is hét toonaangevende geschiedenistijdschrift van Nederland. Al 30 jaar staat Historisch Nieuwsblad voor diepgravende artikelen die altijd de onderste steen boven halen. Nooit zwart-wit en altijd genuanceerd.

  Het tijdschrift, dat maandelijks verschijnt, bericht over alle historische periodes van de Oudheid tot en met de twintigste eeuw. Het zijn fascinerende verhalen geschreven door toonaangevende historici. De leukste manier om te leren van het verleden en daardoor de wereld van nu beter te begrijpen. Dat maakt Historisch Nieuwsblad altijd verrassend actueel. Maak gratis kennis met onze journalistiek in ons welkomstdossier.

  Missie

  Het doel van Historisch Nieuwsblad is om geschiedenis naar een breed publiek te brengen, vanuit de rotsvaste overtuiging dat kennis van het verleden onmisbaar is om het heden te begrijpen.

  Onze artikelen zijn meer dan geschiedenisverhalen. Historisch Nieuwsblad zoekt altijd naar de link tussen heden en verleden, tussen de gebeurtenissen die nu het nieuws domineren en de historische ontwikkelingen die daaraan ten grondslag liggen. Zo laat Historisch Nieuwsblad niet alleen zien waar we zijn begonnen, maar ook hoe we hier zijn terechtgekomen.

  Meer dan een blad

  Geschiedenis is te waardevol om alleen op papier te drukken. Daarom organiseert Historisch Nieuwsblad vele activiteiten en evenementen over historie. De collegedagen gaan de diepte in, met vier deskundigen die een lezing houden over een thema. Het jaarlijkse Geschiedenis Festival zoekt juist de verbreding: met tientallen sprekers over alle denkbare historische thema’s, debatten, muziek, theater, dans, film en meer kunnen bezoekers zich een dag lang volledig onderdompelen in geschiedenis. Dat hiernaar vraag is blijkt wel uit het feit dat de vijfde lustrumeditie van het festival in 2019 zeer goed bezocht is door ruim 1.200 geschiedenisliefhebbers.

  Via verschillende reizen neemt Historisch Nieuwsblad haar lezers mee naar de plekken waar geschiedenis werd geschreven, zoals het Duitsland van Hitler en het zeventiende-eeuwse Japan, waar de gouverneur van de VOC jaarlijks een lange reis maakte naar de shogun: de opperbevelhebber van het land.

  Historisch Nieuwsblad heeft bovendien aan de wieg gestaan van vele initiatieven op het gebied van publieksgeschiedenis, zoals de Libris Geschiedenis Prijs, de Grote Geschiedenis Quiz en de Maand van de Geschiedenis.

  Daarnaast haalt Historisch Nieuwsblad regelmatig het nieuws met belangrijke historische ontdekkingen en opzienbarende onderzoeken, zoals het geschiedenisproefwerk voor leden van de Tweede Kamer. Onze volksvertegenwoordigers zakten jammerlijk en naar aanleiding van dit examen zette de regering concrete stappen om de geschiedeniskennis van het volk te vergroten.

  Historisch Nieuwsblad is altijd op zoek naar nieuwe wegen om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, te enthousiasmeren voor geschiedenis. Zo presenteren wij elk jaar een gloednieuwe editie van: Het Grote Geschiedenis Doeboek, een prachtig en leerzaam doeboek vol puzzels, knutsels, opdrachten en weetjes voor jonge geschiedenisliefhebbers.

  Naast speciale printedities maakt de redactie van Historisch Nieuwsblad ook digitale magazines. Zo verschenen er al online specials over Jan van Eyck, het Verdrag van Maastricht en de Romeinse limes.

  Samenwerkingen

  Historisch Nieuwsblad werkt samen met vele prominente historici, zoals Maarten van Rossem – met wie Historisch Nieuwsblad opinietijdschrift Maarten! oprichtte -, Geert Mak, Beatrice de Graaf en Herman Pleij. Ook heeft het blad de beste auteurs en journalisten aan zich verbonden, onder wie Annegreet van Bergen, Ad van Liempt, Paul van der Steen en Rob Hartmans.

  Voor de vele projecten die Historisch Nieuwsblad initieert, werkt het blad samen met verschillende instellingen, musea, bedrijven en organisaties. Hieronder vallen onder meer Libris, Labrys Reizen, Rijksmuseum Amsterdam, Nederlands Openluchtmuseum, Koninklijke Bibliotheek, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, VPRO en NTR.

  Ook adviseert Historisch Nieuwsblad diverse instellingen en bedrijven op het gebied van storytelling en publieksgeschiedenis.

  Benieuwd wat Historisch Nieuwsblad voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met de redactie.