Home Over ons

Over ons

Historisch Nieuwsblad

Soms is terugblikken de beste manier om vooruit te kijken.

Historisch Nieuwsblad is hét toonaangevende geschiedenismerk van Nederland. We brengen fascinerende verhalen over het verleden en leggen daarbij de link met gebeurtenissen die nu het nieuws domineren. De leukste manier om te leren van het verleden en daardoor de wereld van nu beter te begrijpen. Dat maakt Historisch Nieuwsblad altijd verrassend actueel.

Het doel van Historisch Nieuwsblad is om geschiedenis naar een breed publiek te brengen, vanuit de rotsvaste overtuiging dat kennis van het verleden onmisbaar is om het heden te begrijpen.

Meer historische context bij het nieuws? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Het tijdschrift

Het tijdschrift, dat elf keer per jaar verschijnt, bericht over alle historische periodes: van de Oudheid tot en met de twintigste eeuw. We brengen nieuwe inzichten en zowel beroemde als minder bekende verhalen uit de geschiedenis komen aan bod. Al ruim 30 jaar staat Historisch Nieuwsblad voor diepgravende artikelen die altijd de onderste steen boven halen. Nooit zwart-wit en altijd genuanceerd.

Website en nieuwsbrief

Ook online brengen we historische verhalen, zowel verhalen die ook in het magazine staan als nieuwe verhalen, dossiers over historische thema’s, interviews en boekbesprekingen. Daarnaast verschijnt wekelijks de Historische Nieuwsbrief waar de redactie de beste leestips geeft.

Evenementen en reizen

Geschiedenis is te waardevol om alleen op papier te drukken. Daarom organiseert Historisch Nieuwsblad vele activiteiten en evenementen over geschiedenis. De collegedagen gaan de diepte in, met vier deskundigen die een lezing houden over een overkoepelend thema. Het jaarlijkse Geschiedenis Festival zoekt juist de verbreding: met tientallen sprekers over alle denkbare historische thema’s, debatten, muziek, theater, dans, film en meer kunnen bezoekers zich een dag lang volledig onderdompelen in geschiedenis. Dat hiernaar vraag is blijkt wel uit het feit dat de achtste editie in 2023 zeer goed bezocht is door meer dan 1.000 geschiedenisliefhebbers.

Via verschillende reizen neemt Historisch Nieuwsblad haar lezers mee naar de plekken waar geschiedenis werd geschreven, zoals het Duitsland van Hitler en het zeventiende-eeuwse Japan, waar de gouverneur van de VOC jaarlijks een lange reis maakte naar de shogun: de opperbevelhebber van het land.

Eigen onderzoek en producten

Historisch Nieuwsblad heeft aan de wieg gestaan van vele initiatieven op het gebied van publieksgeschiedenis, zoals de Libris Geschiedenis Prijs, de Grote Geschiedenis Quiz en de Maand van de Geschiedenis.

Daarnaast haalt Historisch Nieuwsblad regelmatig het nieuws met belangrijke historische ontdekkingen en opzienbarende onderzoeken. Zo houdt de redactie elke paar jaar de Geschiedenis Monitor om te onderzoeken hoe het is gesteld met de historische kennis en opvattingen onder de Nederlandse bevolking. De redactie onderzocht in 2019 hoeveel aandacht schoolboeken in het voortgezet onderwijs besteden aan zwarte bladzijden, minderheden en vrouwen. De resultaten hebben velen verrast.

Historisch Nieuwsblad is altijd op zoek naar nieuwe wegen om zoveel mogelijk mensen, jong en oud, te enthousiasmeren voor geschiedenis. Zo hebben wij inmiddels al vijf edities uitgegeven van Het Grote Geschiedenis Doeboek, een prachtig en leerzaam doeboek vol puzzels, knutsels, opdrachten en weetjes voor jonge geschiedenisliefhebbers. Daarnaast brengen we ook elk jaar de Historische Scheurkalender uit.

Naast speciale printedities maakt de redactie van Historisch Nieuwsblad ook digitale magazines. Zo verschenen er al online specials over Jan van Eyck, het Verdrag van Maastricht en de Romeinse limes.

Samenwerkingen

Historisch Nieuwsblad werkt samen met vele prominente historici, zoals Maarten van Rossem – met wie Historisch Nieuwsblad opinietijdschrift Maarten! oprichtte -, Geert Mak, Beatrice de Graaf en Herman Pleij. Ook heeft het blad de beste auteurs en journalisten aan zich verbonden, onder wie Ad van Liempt, Philip Dröge, Paul van der Steen en Rob Hartmans.

Voor de vele projecten die Historisch Nieuwsblad initieert, werkt het blad samen met verschillende instellingen, musea, bedrijven en organisaties. Hieronder vallen onder meer Libris, Labrys Reizen, Rijksmuseum van Oudheden, Het Scheepvaartmuseum, Nederlands Openluchtmuseum, Koninklijke Bibliotheek, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, VPRO en NTR.

Ook adviseert Historisch Nieuwsblad diverse instellingen en bedrijven op het gebied van storytelling en publieksgeschiedenis en maken we zowel in print als online magazines in opdracht.

Benieuwd wat Historisch Nieuwsblad voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met de redactie via redactie@historischnieuwsblad.nl

Onderdeel van F&L Media

Historisch Nieuwsblad maakt onderdeel uit van uitgeverij F&L Media. Met een rijk palet van 9 toonaangevende mediamerken, brengen we inspiratie en informatieve content naar jouw wereld. Van lifestyle tot technologie, we omarmen diversiteit met titels zoals Filosofie Magazine, iCreate, Foodies en nog veel meer. Onderstaand lichten we onze andere merken uit.

Auto Review
Auto Review biedt ontspannend (auto)leesplezier met sfeervolle reportages en diepgaande vergelijkende tests, humoristisch geschreven en schitterend in beeld gebracht.

C’t Magazine
c’t magazine is dé betrouwbare bron voor IT-ontwikkelingen, met een mix van tests, workshops en achtergronden die diepgang biedt en nieuwe interesses aanwakkert.

Filosofie Magazine
Filosofie Magazine verrijkt je geest met diepgaande inzichten en boeiende ideeën, een wereld van wijsheid en inspiratie door fascinerende artikelen en interviews.

Foodies
Foodies biedt verrassende ideeën voor lekker eten en wekt vooral de zin op om te gaan koken met verschillende technieken en ingrediënten.

Gardeners’ World Magazine
Gardeners’ World inspireert met duurzaam tuinieren en geeft praktische tips voor een bloeiende tuin, met enthousiasme voor planten en relevante adviezen.

iCreate
iCreate is dé Apple-handleiding met heldere uitleg, nieuwsupdates en onmisbare tips, waardoor iedereen kan profiteren van uitgebreide Apple-kennis.

Koken & genieten
Koken & Genieten biedt een overvloed aan recepten die direct inspireren om te koken. Van snelle gerechten voor doordeweeks tot uitgebreide weekendmaaltijden.

Maarten!
Maarten! is het magazine van Maarten van Rossem, gevuld met verrassende artikelen en analyses van diverse experts.

F&L Media webshop
Breng eens een bezoekje aan onze webshop. Hier vindt u de meest recente edities van al onze merken. Daarnaast bieden we hier onze speciale uitgaven aan.