Home Dieren met mensenmanieren

Dieren met mensenmanieren

  • Gepubliceerd op: 1 juni 2023
  • Laatste update 02 apr 2024
  • Auteur:
    Bram van der Wilt
  • 3 minuten leestijd
De groeiende macht van het Amerikaanse bedrijf Standard Oil, uitgebeeld door een octopus die zijn tentakels om politieke instituties wikkelt, 1904.

Dieren figureren vaak in spotprenten en politieke uitingen. Soms is dat grappig en onschuldig, maar het kan ook gevaarlijke vormen aannemen.

In politieke beeldspraak krijgen dieren vaak menselijke eigenschappen als luiheid, domheid of kwaadwillendheid toebedeeld. Ze zijn zeer geschikt als karikaturen van personen, bewegingen of bevolkingsgroepen.

Problemen voor de circusmenner. President Theodore Roosevelt probeert dieren en koloniale onderdanen – die op één lijn worden gesteld – in toom te houden, 1905.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.

Elk dier speelt zijn eigen rol. De ezel en het varken worden gezien als onnozele beesten. De ezel als dom en koppig, het varken als gulzig en vetgemest. Minder onschuldig zijn de slang, vanuit de christelijke traditie het ultieme symbool van het kwaad, en ander ongedierte. Slangen kunnen een slachtoffer in een wurggreep houden.

Het Britse Rijk wikkelt zich als een wurgslang rond de aarde. Italiaanse spotprent, 1878.

Een octopus en een spin kunnen hun vele poten uitstrekken over een groot oppervlak en daarmee invloed uitoefenen. Ze kunnen de wereld vastpakken. De verbeelding van een bevolkingsgroep als ongedierte kan gevaarlijke vormen aannemen. Het dehumaniseren van mensen is een mogelijke stap richting genocide. Joden werden door de nazi’s voortdurend afgeschilderd als ratten en ander ongedierte. De Hutu’s noemden hun vijanden tijdens de Rwandese genocide vaak ‘kakkerlakken’ en ‘slangen’.

De domme ezel’, spotprent door Patricq Kroon. Premier Colijn probeert de ‘AR-kiezer’ te leren lezen.

Ook roofdieren met hun woeste agressie zijn een geliefd onderwerp voor karikaturen. Personen of landen wordt dan hetzelfde gedrag verweten. En de slachtoffers van dat gedrag worden juist als onschuldig voorgesteld. Door de vijand gelijk te stellen aan een roofdier is een harde tegenactie gerechtvaardigd, want schadelijke dieren mag je uitroeien.

Wervingsposter voor het Amerikaanse leger die oproept tot actie tegen de Duitse agressor, 1918.

Dit artikel is gepubliceerd in Historisch Nieuwsblad 6 - 2023

Nieuwste berichten

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’
Interview

‘Alawieten krijgen onterecht de schuld van wat Assad heeft misdaan’

Honderden Syrische alawieten zijn afgelopen week gedood door aanhangers van de nieuwe regering. Alawieten worden geassocieerd met het gevallen Assad-regime. Volgens hoogleraar Maurits Berger (Universiteit Leiden) is dat niet terecht. ‘Assad is alawiet, maar hij ziet zichzelf vooral als een Syriër, een Arabier.’ Wie zijn de alawieten? ‘Het alawitische geloof is een vertakking binnen het...

Lees meer
Welkom bij HN Actueel
Welkom bij HN Actueel
Artikel

Welkom bij HN Actueel

Veel van wat er dagelijks in de wereld gebeurt, is te duiden vanuit het verleden. Met HN Actueel krijgt u wekelijks een selectie van relevante artikelen in uw inbox én leest u onbeperkt alle verhalen op onze website. Hieronder vindt u een aantal artikelen om kennis te maken met onze fascinerende geschiedenisverhalen. Meer lezen? Kijk dan eens...

Lees meer
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi
Beeldessay

Zelenski’s kleren vertellen een verhaal, net als die van Mao of Gandhi

Politici dragen vaak een politieke boodschap uit met hun kledingkeuze. Van het eenvoudige Mao-uniform tot de traditionele Indiase kleren van Gandhi. Veel leiders die aan de macht kwamen door een militaire coup bleven hun uniform dragen. De Oegandese dictator Idi Amin vertoonde zich in het openbaar vrijwel altijd in zijn uniform, inclusief enorme verzameling lintjes....

Lees meer
Koffie zou de Engelse man verslappen
Koffie zou de Engelse man verslappen
Nieuws

Koffie zou de Engelse man verslappen

Engelse mannen waren rond 1675 helemaal ontspoord, vonden critici. Ze verzaakten zelfs hun belangrijkste taak: kinderen verwekken. Omdat ze verslingerd waren aan koffie. Engelsen waren zo druk met koffiedrinken, dat ze hun studies verwaarloosden en vergaten om toezicht te houden op hun bedienden, zodat die straffeloos konden luieren en bedriegen. Daarvoor waarschuwde de anonieme auteur...

Lees meer