Historisch Nieuwsblad 5 - 2023



Leger gebruikte zware wapens in Indonesië
In de jaren 1945-1949 schoot het leger minstens 133.191 artilleriegranaten af.


Fascisten pronkten met het Latijn
Auteurs uit de tijd van Mussolini gebruikten het Latijn om de geschiedenis van Italië te beschrijven vanuit een fascistisch perspectief.


Amerikaanse tanks voor de Russen
Tijdens de Tweede Wereldoorlog leende of verhuurde Amerika oorlogsmaterieel aan de geallieerden. Zelfs aan de Sovjet-Unie.


De SP gaf het leven weer zin
Net als zijn broer en zus raakte Jos Palm als jongere in de ban van de SP. In zijn boek beschrijft hij wat hem dreef en hoe hij uiteindelijk teleurgesteld raakte.


Miep Oranje handelde vooral uit angst
Verzetsvrouw Miep Oranje verraadde veel voormalige kompanen aan de Duitsers. Maar waarom deed ze dat?


De eeuwige oorlog van Henk Das
Als verzetsleider wist Henk Das steeds te ontsnappen aan de Duitse bezetter. Maar na de oorlog brak de stress hem toch op.


Het duister van de toekomst
‘Zolang we niet bereid zijn in het heden de noodzakelijke offers te brengen, is een aangename toekomst helemaal niet meer voorstelbaar.’


Of ik even een brief kon vervalsen?
Philip Dröge kreeg ooit het verzoek om de stadhoudersbrief te vervalsen. ‘Onwillekeurig begon ik te speculeren hoe je zoiets zou moeten aanpakken.’


Aurora’s Sunrise: helse ervaringen tijdens de Armeense genocide
Arshaluys Mardiganian overleefde als 15-jarige de Armeense genocide en kwam terecht in Hollywood, waar haar ervaringen werden verfilmd.


Metronom: film over de desillusie van een verliefde tiener
De Securitate, Ceausescu’s gevreesde Roemeense geheime veiligheidsdienst, ontging niets, zo toont Metronom.


De lange oorlog van Frits Slomp
In Nederland was dominee Frits Slomp een iconische verzetsman. Maar begin 1948 pleitte voor een hard militair optreden tegen de Republiek Indonesië.


Nazi’s bouwden bunkers tegen geallieerde bommen
De nazi’s bouwden vele bunkers. Maar die waren alleen bestemd voor de Duitsers zelf. Geknechte en gevangen mensen hadden geen plek om te schuilen.


Weduwen hadden een waardeloos bestaan
In veel samenlevingen hoorden weduwen na het verlies van hun man nergens meer bij. Mineke Schipper bracht hun trieste lot in kaart.


‘Stalin kreeg alles wat hij wilde’
In Stalin’s War beschrijft Sean McMeekin de Tweede Wereldoorlog vanuit het perspectief van de Sovjetdictator. Stalin blijkt een brute imperialist.


Maria’s grote liefde verborg zich in Zegveld
De Duitse bezettingsmacht telde honderden Italiaanse hulpsoldaten. In november 1944 strandde een van hen in het Nederlandse Zegveld.


Geschiedenisles volgens de nazi’s
Had geschiedenisles nut? Jazeker, zo vond Adolf Hitler. Kennis van het verleden kon volgens hen de grootsheid van nazi-Duitsland demonstreren.


De mannen van Ravensbrück
Concentratiekamp Ravensbrück staat bekend als vrouwenkamp. Maar in een apart deel verbleven ook 20.000 mannen, onder wie 350 Nederlanders.


Vlasov: het einde van een Russische overloper
De Russische generaal Andrej Vlasov geeft zich in 1942 over aan de nazi’s. Hij verzekert hun dat hij met een bevrijdingsleger Stalin kan verjagen.


‘Winston Churchill wist van deze bankoverval’
Frank Krake over zijn historische sensatie: ‘Mijn handen trilden van emotie toen ik de radioberichten van het verzet vond.’


Gaven atoombommen Japan de genadeklap?
De G7-top vindt dit weekend plaats in Hiroshima, een symbolische keuze om de kernwapendreiging te bespreken. Waren atoombommen de enige reden dat Japan zich in 1945 overgaf?


‘Hitler gebruikte occulte materie als het in zijn voordeel werkte’
Waren de nazi’s echt een occulte groep die voor spirituele seances bijeenkwam in een kasteel?


Belinfante bleek niet progressief genoeg
De jurist Guus Belinfante gold als progressief en benaderbaar. Maar hij kwam eind jaren zestig hevig in botsing met revolterende studenten.

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.