Historisch Nieuwsblad 12 - 2022
Het apocalyptische vuur
Voor sommige christenen is de oorlog in Israël het teken dat het einde der tijden nadert. Door de eeuwen heen zochten evangelisten naar tekenen dat het Duizendjarig Rijk zou aanbreken, met daarin een beslissende rol voor de Joodse staat. Volgens zogenoemde dispensationalisten heeft God een plan met de kerk én met Israël: Jezus zal terugkeren op aarde en vanuit Jeruzalem een vrederijk besturen.
Schijnveiligheid
Onze vaste columnist Beatrice de Graaf over forten als symbool van militaire vergankelijkheid en futiliteit.
Microben als wapen
Dood en verderf kun je ook zonder kanonnen zaaien, bedacht de Japanse legerarts en generaal Shiro Ishii. Daarom ontwikkelde hij biologische wapens.
Speuren naar fantomen
Philip Dröge schrijft dat historici hebben ontdekt dat Benito Mussolini is gefinancierd en gesteund door de Britse overheid.
Cederhout voor de farao
De stad Byblos, in het huidige Libanon, werd rijk dankzij de verkoop van cederhout. Dat rook lekker en was geschikt voor de bouw van schepen.
Prediker van de eindtijd
De reformator Thomas Müntzer dacht dat het koninkrijk Gods nabij was. Om de eindtijd te versnellen moedigde hij mensen aan in opstand te komen.
The Woman King: film over heldhaftig vrouwenleger
De in 1823 in Dahomey spelende film The Woman King maakt van een wreed vrouwenleger een vrijheidslievend protofeministisch gezelschap.
Emily’s verzonnen liefde
Er is een tendens om alles in romans autobiografisch te interpreteren. Een slachtoffer van deze visie is Emily Brontë in het melodrama Emily.
‘Ik mocht dichte brieven zelf openmaken’
Lex Heerma vertelt over zijn historische sensatie. Het openmaken van brieven van vroeger ‘is een soort binnendringen in de intimiteit van de zeventiende-eeuwers.’
Tekens op de huid
Op de lichamen van steeds meer Nederlanders verschijnen tatoeages. Wanneer is dit ‘prikschilderen’ begonnen?
Zeeuwen op de pampa
Rond 1890 vertrokken duizenden Nederlandse landarbeiders naar Argentinië. Ze verwachtten een mooie toekomst, maar kwamen bedrogen uit.
Een pelgrim uit China
In de dertiende eeuw reisde diplomaat Rabban Bar Sauma van China naar Europa. Daar ontmoette hij koningen, kardinalen en zelfs de paus.
Poetin beloofde rust en voorspoed
In Rusland zijn dit weekend nepverkiezingen om Poetins macht te verlengen. Hij kwam 24 jaar geleden in het Kremlin met de belofte een einde te maken aan de economische chaos.
De eerste Armeense genocide
Waarschijnlijk 33.000 tot 74.000 christelijke Armeniërs zijn om het leven gekomen door een golf van massamoorden in het Ottomaanse Rijk.
Nieuwe visie op martelaren
Dat martelaren christenen waren die vermoord werden door heidense Romeinen, is volgens classica Adeline Koppius helemaal niet zo zeker.
Vrouwen in de Middeleeuwen namen zelf besluiten
In laatmiddeleeuws Zuid-Europa waren er veel alleenstaande vrouwen die zelfstandig belangrijke financiële besluiten konden nemen.
Het begin van het ik-tijdperk
Tijdens de Romantiek ontstond een egocentrisch wereldbeeld. Andrea Wulf beschrijft dat aan de hand van een generatie Duitse denkers.
Drie keer gekaapt op de terugreis
Uit een paar dozen papieren weet Roelof van Gelder het levensverhaal te destilleren van de Zeeuwse koopman Jan Bekker Teerlink.
De eeuwige Hollandse hebzucht
Nederlanders zijn vaak geroemd om hun handelsgeest, maar Roel Janssen toont de schaduwzijde van die financiële uitgekooktheid.
Een mozaïek van culturen
Aan de hand van Ravenna laat de Britse historicus Judith Herrin zien hoe het West-Romeinse Rijk zich ontwikkelde – en ten onder ging.
De vele kanten van T.S. Eliot
Honderd jaar geleden verscheen The Waste Land van T.S. Eliot. Historicus Rob Hartmans beschrijft het leven van de lastige, maar briljante dichter.
Ian Kershaw: ‘De schaduw van Churchill hangt over Engeland’
Volgens Sir Ian Kershaw moeten we de dreiging van autocratisch leiderschap retorisch te lijf gaan door de triomfen van de democratie te vieren.
Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Bestel nu Historisch Nieuwsblad met korting!