Viollet-le-Duc nam de Nôtre-Dame en andere gebouwen onder handen
Voor het eerst sinds de verwoestende brand in 2019 is de Nôtre-Dame weer van binnen te zien. In de negentiende eeuw werd de kathedraal gerestaureerd door Eugène Viollet-le-Duc. Hij liet zich inspireren door de middeleeuwse gotiek, maar dan radicaler.
‘Joodse vluchtelingen mochten niet integreren’
In een brief aan het kabinet vergelijken ruim 1100 religieuze leiders de huidige asielplannen met het strenge asielbeleid van de jaren dertig. Hoe verging het Joden die toen naar Nederland vluchtten?
Nederlanders consumeerden er in de Gouden Eeuw lustig op los
Op Black Friday lijkt ons leven meer dan ooit in het teken van consumeren te staan. Maar die trend begon al in de Gouden Eeuw.
‘Mensen waren oprecht doodsbang voor heksen’
In Roermond komt een Nationaal Heksenmonument te staan. Waarom staan ‘heksen’ na 300 jaar weer zo in de belangstelling?
Poetin profiteerde van de imploderende roebel
Door nieuwe sancties tegen de Russische financiële sector zakt de roebel naar het laagste niveau in ruim 2,5 jaar. Eind jaren negentig profiteerde Poetin juist van de crashende roebel.
Nieuwste berichten
In Liebe, Eure Hilde: verzet tegen de nazi’s
In Liebe, Eure Hilde toont nu eens geen onverschrokken personage dat de nazi’s rauw lust, maar een jonge vrouw, die uit liefde bij het verzet betrokken raakt.
De staat vormt de natie – niet andersom
De ontstaansgeschiedenis van landen is te complex om te bepalen wie er bij de natie hoort, zo demonstreert Eric Storm in ‘Nationalisme’.
Wu Zetian was de machtigste vrouw van China
Wu Zetian is de enige vrouw die het tot keizer van China wist te schoppen. Ze gaf ook andere vrouwen de kans op te klimmen in openbare functies.
Oost-Duitsers ontsnappen tijdens een picknick
Een symbolische picknick aan de Hongaars-Oostenrijkse grens leidde in de zomer van 1989 tot de eerste grote exodus uit Oost-Duitsland.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Israël en de Palestijnen
Israël heeft Hamas lang gedoogd
Israël herdenkt de aanslagen van een jaar geleden. De voorloper van Hamas, de Palestijnse Moslimbroederschap, was in de jaren vijftig en zestig nog niet bezig met een strijd tegen Jeruzalem.
Het verdrag van Sykes-Picot
Het is een van de meest gehate akkoorden ter wereld: het Verdrag van Sykes-Picot uit 1916, waarmee de Fransen en de Engelsen hun invloedssferen in het Midden-Oosten bepaalden.
Agenten van de Mossad deinzen nergens voor terug
Vermoedelijk zat de Israëlische geheime dienst achter de ontplofte piepers in Libanon. In 1972 lieten Mossad-agenten al eens een telefoon ontploffen om een vijand uit de weg te ruimen.
De Palestijnse kant van het verhaal
Noorwegen, Spanje en Ierland gaan de Palestijnse staat erkennen. In zijn nieuwste boek beschrijft historicus Rashid Kalidi het Israëlisch-Palestijnse conflict vanuit het perspectief van de Palestijnen.
Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Bestel nu Historisch Nieuwsblad met korting!
Evenementen
8-daagse reis: van Gdansk tot Vilnius
Reis mee naar Noord-Polen en Litouwen en leer meer over de bewogen geschiedenis van het Pools-Litouwse Gemenebest.
Reis naar Indonesië: Java in historisch perspectief
Reis mee naar Java, waar we op zoek gaan naar resten van het verleden, en daarbij vooral kijken naar het Indonesië van nu.