Home Evenementen Collegedag: Wereldwijde Koude Oorlog

Collegedag: Wereldwijde Koude Oorlog

22 februari 2024
Cover afbeelding voor Collegedag: Wereldwijde Koude Oorlog

Wat is de invloed op de conflicten van nu?

Historisch Nieuwsblad organiseert op maandag 10 juni een collegedag over de Koude Oorlog, de periode tussen 1945 en 1991 die de hele wereld in zijn greep hield. Vier experts vertellen hoe de vijandschap tussen Oost en West de politieke en militaire ontwikkelingen op verschillende continenten beïnvloedde. En hoe de Koude Oorlog doorwerkt in veel conflicten die in onze tijd het nieuws beheersen.

College 1: Afrika

We zien Afrika als een speeltuin van de grote wereldmachten Rusland, China en de Verenigde Staten. Maar Afrikaanse regeringen verdelen zelf het spel, en jagen eigen doelen na. Dat was zo tijdens de Koude Oorlog, en zo is het nog steeds. Dit laat dr. Tycho van der Hoog zien in zijn lezing.

College 2: Korea

Noord-Korea lijkt misschien een fossiel uit de Koude Oorlog, maar bezorgt zijn buren en de VS constant nucleaire nachtmerries. Prof.dr. Remco Breuker legt uit hoe de Kim-familie sinds de Tweede Wereldoorlog onafgebroken aan de macht heeft kunnen zijn, en welke rol Moskou en Beijing spelen.

College 3: Latijns-Amerika

Van Chili tot Cuba en van Bolivia tot Guatemala zag Latijns-Amerika tijdens de Koude Oorlog een aaneenschakeling van linkse en rechtse dictaturen, staatsgrepen en guerrillaoorlogen. Prof. dr. Dirk Kruijt vertelt over deze angstige periode en de lange nasleep.

College 4: Midden-Oosten

Met zijn olievoorraden en strategische ligging is het Midden-Oosten een hoofdprijs die elke wereldmacht wil bezitten. Maar het is ook een moeilijk te beheersen slangenkuil, zoals de Amerikanen en de Sovjets aan den lijve hebben ondervonden. Hierover vertelt militair historicus dr. Christ Klep.

Over de locatie

Deze collegedag vindt plaats in de OBA aan de Oosterdokskade te Amsterdam (OBA Theater op de zevende etage). De OBA is dé bibliotheek van Amsterdam. Met 28 vestigingen is er altijd een OBA in de buurt. Samen met verschillende partners bieden we de OBA kennis, informatie en inspiratie voor alle Amsterdammers.

Ontdek het volledige aanbod in onze bibliotheken en op oba.nl