Alle artikelen


Opblaastanks en kunstenaars: het Amerikaanse spookleger
Oekraïne zet opblaasbare tanks en voertuigen in om het Russische leger te misleiden. Deze zogenoemde decoys moeten ervoor zorgen dat de Russen munitie verspillen aan valse doelwitten. In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de geallieerden een vergelijkbare tactiek: een Amerikaans ‘spookleger’ bouwde namaakvliegvelden en vulde deze met opblaasbare vliegtuigen.


De mythe van het Titanic-orkest
Op 14 april 1912 bleven de orkestleden van de Titanic spelen, terwijl het schip zonk. Tegenwoordig staan de muzikanten symbool voor het negeren van naderend onheil.


Onder Allende was Chili even een rood paradijs
De Chileense president Salvador Allende had een mythische status. Linkse sympathisanten trokken naar Chili om in zijn socialistische staat te gaan wonen.


Antoni van Leeuwenhoek zag minidiertjes onder de loep
Onder zijn microscoop zag Antoni van Leeuwenhoek allerlei ‘dierkens’ krioelen. Maar het belang van zijn ontdekkingen had hij nog niet door.


Theo Thijssen: een meester met een missie
Schrijver-onderwijzer Theo Thijssen had een hekel aan schooldirecteuren, inspecteurs en modieuze onderwijsvernieuwers. Hij vertrouwde liever op het vakmanschap van gewone, nuchtere docenten, die intuïtief lesgaven en zo hun leerlingen verhieven – ook die uit de lagere milieus.


‘Elly’s dagboek bevat sporen van tranen’
Jutta Chorus vertelt over haar historische sensatie. ‘Ik vond een koffertje vol brieven, dagboeken en documenten van drie generaties vrouwen.’


Postumus: de slimme keizer van Gallië
Het thema van de Week van de Klassieken is dit jaar ‘Revoluties en de Oudheid’. In de derde eeuw zorgde de Romeinse bevelhebber Postumus voor een revolutie door een eigen keizerrijk te stichten in Gallië. Hij bleek een betere bestuurder dan zijn Romeinse rivalen: het land werd een oase van stabiliteit en veiligheid.


Landbouw op kleine schaal werd groot
Kleinschalig boeren en lokaal kopen: daar lag volgens alternatieve producenten en klanten in de jaren 1970 en 1980 de weg naar een beter milieu.


VOC vernietigde op grote schaal bomen
In 1625 trok Herman van Speult, VOC-gouverneur van Ambon, met een vloot naar het Molukse schiereiland Hoamoal om bomen te vernielen. Zo’n 65.000 kruidnagelbomen moesten eraan geloven, omdat de VOC niet te spreken was over de opstelling van de bewoners. In later jaren zou de Compagnie dit soort vernielingen herhalen, vaak op grote schaal. Het...


De ondergang van geuzenleider Lumey
Jarenlang streden Willem van Oranje en geuzenleider Lumey zij aan zij. Maar uiteindelijk zag Oranje zich genoodzaakt om zich van de bloeddorstige Lumey te ontdoen.


‘De mens kan de aarde niet beheersen’
‘De mens kan de aarde niet beheersen’, zegt historicus en filosoof Philipp Blom. Die misvatting heeft wortels in de bronstijd, en had volgens Blom in de Verlichting moeten bezwijken.


Koerden zijn een volk zonder staat
Al een eeuw beijveren de Koerden zich voor een eigen staat. Maar waarop baseren ze hun claims? En wat willen ze bereiken? Lastig genoeg zijn ze het daarover onderling niet eens.