Alle artikelen


Tanja Nijmeijer is gewoon een terrorist
Verdienen terroristen empathie? Als historicus moet ik die vraag bevestigend beantwoorden. We moeten ons inleven in dode mensen om ze recht te kunnen doen, om de historicus Arie van Deursen aan te halen. Dat gaat meestal nog wel. Lastiger is het je in te leven in de mensen die nog onder ons zijn en hun...


Mauritshuis toont dat roofkunst van alle tijden is
In het Mauritshuis is ‘Roofkunst – 10 verhalen’ te zien. De expositie toont hoe Europeanen omgingen met kunst uit hun koloniën. Dankzij samenwerking met het Berlijnse megamuseum Humboldt Forum kan het Mauritshuis onder meer replica’s van de beroemde Benin bronzen exposeren.


‘Ik wil slachtoffers van de razzia’s rechtdoen’
Wally de Lang heeft de Holocaust Literatuur Prijs 2023 gewonnen voor haar boek over de razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam. 389 Joodse mannen werden naar Mauthausen gedeporteerd.


Traumadenken verschilt per tijd en plaats
Steeds meer ervaringen gelden als ‘traumatisch’. Volgens Bart Nauta en Arjen van Lil is ’traumadenken’ niet universeel, maar tijd- en plaatsgebonden.


Nederlandse zoeaven streden voor de paus
In de negentiende eeuw trokken duizenden Nederlandse ‘zoeaven’ naar Rome om zich aan te sluiten bij de pauselijke strijdkrachten. Historicus Koen de Groot schreef er een boek over.


‘Burn-out kent vele historische voorlopers’
In ‘De burn-outparadox’ behandelt de Vlaamse socioloog Mattias M. Van Hulle acedia, neurasthenie en Managerkrankheit als historische voorlopers van burn-out.


Alleen gehoorzaam aan God of geweten
Burgerlijke ongehoorzaamheid is in Nederland aan de orde van de dag. Wie hebben deze manier van actievoeren bedacht, en wanneer vonden zij het geoorloofd dit middel in te zetten?


Shortlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2023
De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2023 is bekendgemaakt. Wij zijn de kanshebbers?


Taiwan bespioneerde China vanuit Amerikaanse U-2’s
Eind jaren vijftig tuigde de CIA een programma op om boven China te spioneren. De Amerikanen lieten Taiwanezen in U-2’s over het immense land vliegen, maar bleven zelf de baas. Het project kostte tien Taiwanezen het leven en twee neergehaalde piloten zaten jarenlang in een Chinese cel. Zijn werkdag zat er bijna op toen Chase...


Corporaties tegen gevaarlijk individualisme
In de nieuwe Peilingwijzer is Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt de grootste. Het grondslagendocument van de partij doet denken aan de idealen van het corporatisme.


4 vragen aan Herman Keppy
Over het verleden van de Molukken bestaan in Nederland veel misvattingen en dat leidt tot een eenzijdig beeld, vindt journalist en schrijver Herman Keppy.


Mislukte rehabilitatie van Golda Meir
De Jom Kipoer-oorlog in 1973 werd premier Golda Meir in Israël zwaar aangerekend. Ze zou inlichtingen over een aanval niet serieus hebben genomen. De speelfilm Golda probeert dat beeld te nuanceren, maar slaagt daar niet echt in.