Home Evenementen 8-daagse reis: van Gdansk tot Vilnius

8-daagse reis: van Gdansk tot Vilnius

Cover afbeelding voor 8-daagse reis: van Gdansk tot Vilnius

Reis mee naar Noord-Polen en Litouwen en leer meer over de bewogen geschiedenis van het Pools-Litouwse Gemenebest.

Polen en Litouwen vormden één land, totdat het door zijn machtige buren werd verdeeld en opgeslokt. In de twintigste eeuw herrezen ze uit hun as als twee aparte landen, maar ook die hadden te stellen met Duitse en Russische agressie. Deze veelbewogen geschiedenis kunt u zelf ontdekken tijdens een achtdaagse reis met historicus Ivo van de Wijdeven. Hier leest u alvast een voorproefje van wat u tijdens de reis kunt verwachten.

Ooit was het Pools-Litouwse Gemenebest twee keer zo groot als het huidige Frankrijk. Dat de rest van Europa dit vergeten is, komt doordat het rijk aan het eind van de achttiende eeuw van de kaart is geveegd door de machthebbers in Moskou, Berlijn en Wenen.

Aan de gouden eeuwen van weleer herinneren verschillende plekken die we op deze reis bezoeken: van de middeleeuwse haven van Gdansk tot het imposante kasteel Malbork en het fraaie Hanzestadje Elblag.

Motlawa-kade in Gdansk waar vroeger de schepen werden geladen en gelost.

Na de Eerste Wereldoorlog keerden Polen en Litouwen terug op de kaart, maar de vreugde was van korte duur. Hitler en Stalin verdeelden Oost-Europa in 1939: de opmaat naar de Tweede Wereldoorlog. Het oorlogsmuseum op de Westerplatte bij Gdansk staat op het reisprogramma – net als de Wolfsschanze, het hoofdkwartier van Adolf Hitler in wat toen Oost-Pruisen heette.

Na de oorlog wisselden de Polen en de Litouwers de ene bezetter in voor de andere. Ook die geschiedenis komt tijdens deze reis aan bod. Zo bezoeken we in Vilnius het Museum van Bezetting en Vrijheidsstrijd. En we gaan naar de televisietoren waar in 1991 de beroemde confrontatie tussen Litouwse burgers en Sovjetsoldaten plaatsvond, die het einde van Sovjet-Unie inluidde.

Kasteel Malbork, dat als Mariënburg het hoofdkwartier was van de Duitse Orde.

Reisleiding

Deze fascinerende reis zal inhoudelijk worden geleid door historicus Ivo van de Wijdeven, schrijver van onder meer De rafelranden van Europa en De macht van het verleden.

Drs. Ivo van de Wijdeven