• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Het revolutiejaar 1968

  Rampjaar 1968

  Het januarinummer van Historisch Nieuwsblad is nu overal verkrijgbaar. Lees hier vast het voorwoord van hoofdredacteur Annemarie Lavèn.
  Het is een berucht jaartal: 1968. Precies een halve eeuw geleden braken er wereldwijd protesten en rellen uit, waarin zwarte minderheden, studenten en arbeiders hard in confrontatie kwamen met het gezag. Vooral voor Amerika was het een rampjaar. Niet alleen werden Martin Luther King en Robert Kennedy vermoord, het falen van de Amerikaanse inmenging in de Vietnamoorlog drong in alle hevigheid tot de bevolking door. ‘Het is nooit meer helemaal goed gekomen met Amerika,’ schrijft Frans Verhagen in zijn artikel over 1968. Haarscherp toont hij aan hoe het kon gebeuren dat middle America zich afkeerde van de Democraten en een tot op de dag van vandaag onoverbrugbare kloof in de samenleving ontstond.

  Niet minder actueel is de vraag die de Amerikaanse Founding Fathers zich eind achttiende eeuw stelden. Ze vroegen zich af of een niet functionerende president uit zijn functie moest kunnen worden gezet? En zo ja, wie dan die beslissing moest nemen?

  Ook in dit nummer leest u een portret van de even geniale als gekke wetenschapper Nikola Tesla. Hij was de evenknie van tijdgenoot Thomas Edison, maar heeft het in het collectieve geheugen tegen de man van de gloeilamp moeten afleggen. Dat is niet helemaal terecht, want Tesla heeft voor een elektrische revolutie gezorgd.

  Tot slot: de redactie van Historisch Nieuwsblad kijkt uit naar 2018. We hebben een volle agenda, die we met gepaste trots presenteren. Op onze eventpagina vindt u een overzicht van de activiteiten die u van ons kunt verwachten. 

  Een prachtig jaar toegewenst!

  Annemarie Lavèn
  Hoofdredacteur

  Wilt u elke maand de mooiste geschiedenisverhalen op de mat ontvangen?
  Word dan nu lid van Historisch Nieuwsblad.


  Bestellen

  7,99 Aantal: