Indonesië, en dan vooral de geschiedenis van het land dat ooit Nederlands-Indië heette, staat de laatste jaren meer dan ooit in de belangstelling. Die belangstellig heeft een ander karakter gekregen: er is meer aandacht voor kolonialisme en het slavernijverleden. Een lange gedeelde geschiedenis is onderwerp van discussies, en nieuwe generaties stellen andere vragen.
Redenen voor Historisch Nieuwsblad en Labrys Reizen om deze succesvolle reis opnieuw in een iets andere vorm aan te bieden in 2024. We gaan op zoek naar resten van het verleden, maar kijken vooral ook naar het Indonesië van nu. We spreken met diverse Indonesische erfgoedorganisaties en historici, en we horen hoe zij dat verleden zien en hoe zij naar de toekomst kijken. Vanzelfsprekend staan we ook stil bij de schaduwkanten van de koloniale geschiedenis.
We beginnen in Jakarta en reizen deels per touringcar, deels per trein in een rustig tempo naar het oosten van Java, waar we eindigen in Surabaya. Onderweg spreken we historici, erfgoeddeskundigen en vele anderen. We horen hoe zij naar die gedeelde geschiedenis kijken. We reizen langs plantages, rijstvelden en gebergten. Dat groene landschap wisselen we af met bruisende steden als Bandung, Yogyakarta en havensteden langs de noordkust, zoals Pekalongan, Semarang en Surabaya. In elke stad belichten we een ander aspect van het verleden of van de cultuur. Zo zien we in Jakarta dat er nog veel in archieven bewaard wordt en bezoeken we in Surabaya de historische buurt Peneleh, waar de kiem ligt van het nationalisme.