Lees artikelen uit ons archief over de Nederlandse monarchie, met verhalen over Koning Willem I, koningin Wilhelmina en de rituelen van de monarchie.
Nederlandse monarchie
- 24 artikelen
‘Charlotte en Willem corresponderen als gelijken’
Femke Deen vertelt over haar historische sensatie: ‘Uit de bronnen blijkt dat Willem van Oranje geëmancipeerder was dan zijn negentiende-eeuwse biografen.’
Albertine Agnes blonk uit tijdens het Rampjaar
Na de dood van haar man ontpopte Albertine Agnes van Oranje-Nassau zich tot een invloedrijk regentes, die een cruciale rol speelde tijdens het Rampjaar.
‘Hermelijnvlooiengedrag van het zuiverste water’
Philip Dröge heeft forse kritiek op de voormalige hofarchivaris Flip Maarschalkerweerd, die zijn vondst van de NSDAP-lidmaatschapskaart van Bernhard bijna twintig jaar verborgen hield.
De verstoten Oranje-prinses
Haar familie en ex-man konden haar niet luchten of zien. Maar Oranje-prinses Marianne trok zich niets van hen aan.
Zo’n slapjanus was Willem V nou ook weer niet
Stadhouder Willem V heeft van jongs af aan een slecht imago, en dat is niet helemaal terecht. Olaf van Nimwegen schreef een genuanceerde biografie over deze Oranje-telg.
Napoleon wakkerde Nederlands nationalisme aan
Op vrijdag 27 oktober gaf hoogleraar literatuur- en cultuurgeschiedenis Lotte Jensen tijdens de collegedag over de Bataafs-Franse Tijd een lezing over de nalatenschap van Napoleon in Nederland. Zijn invloed is groot en veelzijdig geweest. ‘Toen het jonge Koninkrijk der Nederlanden zichzelf moest uitvinden, greep het terug op literatuur en stijlen die in de Bataafs-Franse Tijd...
‘Willem van Oranje hamerde niet op tolerantie, maar op verzoening’
Aan zijn dubbelbekroonde biografie van Willem van Oranje werkte René van Stipriaan twintig jaar lang, zonder enige vorm van subsidie.
‘In gedachten zie ik Bernhard rijden in zijn jeep’
Dik van der Meulen schreef een biografie over prins Bernhard. ‘Het landgoed waar hij zijn hoofdkwartier had is eigenlijk onveranderd.’
Bernhard: geen schurk, maar ook geen held
Prins Bernhard riep tegengestelde reacties op. Sommigen liepen met hem weg, anderen zagen in hem een opportunistische oplichter.
Koning bepaalt wie zijn archief mag zien
Wie hebben er toegang tot het archief van de Oranjes? Die vraag is weer actueel nu er een onderzoek komt naar de rol van het koningshuis in het koloniaal verleden.
De Oranjes hebben nu een graf op de groei
Philip Dröge mocht de nieuwe koninklijke grafkelder onder de Nieuwe Kerk in Delft bekijken. Die doet hem denken aan een ondergrondse Vinex-locatie.
‘De koningen zijn dood, lang leve de koninginnen’
Na Koningsbiografieën over Willem I, II en III is het nu de beurt aan vier negentiende-eeuwse vorstinnen. Wilhelmina van Pruisen, Anna Paulowna, Sophie van Würrtemberg en Emma van Waldeck-Pyrmont krijgen allemaal een eigen biografie, waaruit moet blijken dat deze koninginnen meer waren dan ‘de echtgenotes van’. De komende jaren doen vier historici onderzoek naar de...