• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 3/2009

  Wilhelmina in Londen tijdens WO2

  'Is Hare Majesteit wel geheel normaal?'

  Door: Bas Kromhout

  Koningin Wilhelmina gedroeg zich tijdens de Tweede Wereldoorlog lang niet zo manmoedig en standvastig als vaak wordt beweerd. Haar beoordelingsvermogen liet haar dikwijls in de steek, en het leek soms alsof de spanning van de oorlog haar te veel werd. Keer op keer kwam de koningin in botsing met ministers, die zich ergerden aan haar eigenzinnige gedrag.

  Op 21 september 1944 kwam de Nederlandse ministerraad in Londen in vergadering bijeen. De minister van Justitie, Gerrit Jan van Heuven Goedhart, deed ‘verbluffende onthullingen’ over het ‘alleronaangenaamste’ onderhoud dat hij een dag eerder had met koningin Wilhelmina. ‘Zij liet zich op zeer onbehoorlijke wijze uit over al hare ministers,’ noteerde zijn collega-minister Otto van Lidth de Jeude in zijn dagboek. ‘Voor argumentatie is Zij niet vatbaar meer en haar optreden overschrijdt de grenzen der welgevoeglijkheid meer en meer.’

  Wilhelmina’s gedrag had Goedhart, die pas twee maanden minister was, onthutst. In de vergadering sprak hij uit wat al vaker was geopperd door ministers met een langere staat van dienst: ‘Is Hare Majesteit wel geheel normaal? Heeft Zij door den schok der gebeurtenissen niet totaal haar evenwicht verloren?’

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen