• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Zeventig jaar Israël

  Meteen na de oprichting van Israël raakte de Joodse staat verzeild in een gevecht op leven en dood. De Israëli’s streden tegen de Arabische bevolking van het mandaatgebied Palestina én tegen de Arabische buurlanden. Ze wonnen met grote overmacht. Hoe dat kon leest u in ons Israël-dossier in Historisch Nieuwsblad 3, dat nu overal verkrijgbaar is.

  Ook in ons maartnummer:

  Sinds de jaren negentig gaan steeds meer stemmen tijdens gemeenteraadsverkiezingen naar plaatselijke partijen. Hoe kan dat? En waarom begon hun succes in het zuiden van het land? Willem de Bruin dook in de lokale politiek.

  Soms hebben domme, incompetente bestuurders zelf niet door hoe onbekwaam ze zijn. De Romeinse keizer Heliogabalus was ook zo’n geval. Al snel na zijn aantreden in 218 wilde iedereen nog maar één ding: van hem af.

  Historicus Mark Mazower beschrijft in zijn nieuwste boek Wat je me niet vertelde zijn veelbewogen familiegeschiedenis. In een voorpublicatie leest u dat zijn Russisch-Joodse grootvader Max lid was van een ondergrondse socialistische beweging.

  Begin jaren zestig stuurden duizenden Cubaanse ouders  hun kinderen naar de VS, omdat ze Fidel Castro niet vertrouwden. In het geheim kregen ze hulp van het Nederlandse ambassadeursechtpaar Gideon en Maria Boissevain.

  En verder: een voorproefje van de indrukwekkende tentoonstelling Magische miniaturen in Museum Catharijneconvent, de Hongaarse regent Miklós Horthy wist ruim twintig jaar aan de macht te blijven door in te spelen op heimwee naar een ‘Groot-Hongarije’ en om deze reden spreekt Frankenstein nog altijd tot de verbeelding.

  U bestelt Historisch Nieuwsblad 2018 – 3 zonder verzendkosten in onze webshop.


  Bestellen

  7,99 Aantal: