• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Uniformen uit de Eerste Wereldoorlog

  Modeshow

  Reenactors tonen hoe hun uniformen ingrijpend veranderden tijdens WO1.

  Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog trekken Franse soldaten trots ten strijde in een rood & blauw uniform. Zij weten niet dat zij daarmee de Duitse vijand onbedoeld in de kaart spelen. Terwijl de schootafstand in de 18de eeuw nog nietszeggend is, blijkt al snel dat wapens zich in een paar decennia enorm hebben ontwikkeld. De Fransen zijn schietschijven!

  Het gebruik van camouflagekleuren is één voorbeeld van de veranderingen die uniformen van soldaten ondergaan tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Maar ook de introductie van nieuwe wapens zorgt ervoor dat de uitrusting van soldaten verandert. Daarnaast blijkt in de praktijk dat kleding van het verplegend personeel achter de frontlinies hevig aan verandering toe is.

  De ontwikkeling van deze uniformen trekt tijdens het Geschiedenis Festival live aan bezoekers voorbij. EersteWereldoorlog.nu organiseert een modeshow waarin reenactors uniformen uit verschillende landen tonen. ‘Soldaten’ en ‘verpleegkundigen’ geven uitleg over de onderdelen van hun uniform en uitrusting.
  Lees meer over het platform EersteWereldoorlog.nu.