• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  zondag 12 september 2021

  Shortlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2021

  Dit zijn de kanshebbers

  De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021 is vandaag bekendgemaakt in radioprogramma OVT door juryvoorzitter Khadija Arib.

  Genomineerd zijn:

  • Philip Dröge, Moederstad. Jakarta, een familiegeschiedenis (Spectrum)
  • Jelle Gaemers, Willem Drees. Daadkracht en idealisme (Boom)
  • Margriet van der Heijden, Denken is verrukkelijk. Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest (Prometheus)
  • Sandra Langereis, Erasmus. Dwarsdenker. Een biografie (De Bezige Bij)
  • David van Reybrouck, Revolusi: Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld (De Bezige Bij)

  Bekijk hier een animatievideo over de genomineerde titels:

  Over de Prijs

  De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.

  Jury 2020
  De jury van 2020 wordt gevormd door:

  Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Mineke Bosch, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Maarten Prak, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.

  Juryvoorzitter is dit jaar Khadija Arib, lid van de Tweede Kamer.

  Uitreiking
  Op zondag 31 oktober 2021 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2021 uitgereikt door juryvoorzitter Khadija Arib tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.

  Libris Geschiedenis Prijs
  De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en Trouw en wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

  Geschiedenis Festival
  Tijdens het Geschiedenis Festival op zondag 10 oktober 2021 in De Doelen in Rotterdam worden de genomineerden geïnterviewd door jurylid en Trouw-columnist Nelleke Noordervliet. Zie voor meer informatie www.geschiedenisfestival.nl.

  De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland, www.maandvandegeschiedenis.nl.