• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Oude Grieken

  De Griekse oudheid wordt vaak beschouwd als de bakermat van de Westerse samenleving. Democratie, kunst, theater, filosofie, wetenschap: allemaal vinden ze hun oorsprong bij of boekten ze een belangrijke vooruitgang dankzij de klassieke Grieken. Verspreid over honderden poleis leefden de verschillende gemeenschappen in het gebied rond de Middellandse en Zwarte Zee, en verspreidden van daaruit het hellenisme.

  Op deze themapagina vindt u alles over de oude Grieken: artikelen uit ons archief, documentaires, een sketch, een aflevering van radioprogamma OVT over de dood van Socrates en de beste boeken over dit thema.  Artikelen uit ons archief over de oude Grieken


  Had Bush maar van koning Jugurtha geleerd
  De Verenigde Staten lijken op Athene en de Spartaanse samenleving had wel iets weg van de Sovjetmaatschappij. Volgens historicus Fik Meijer is de klassieke oudheid geen ver-van-ons-bedshow.
  Lees verder…


  Spartaans leven 
  De oude Spartanen waren befaamd om hun strenge soberheid. Zelfs hun geld was met opzet van waardeloos ijzer. Gestaag bouwden ze aan een stelsel van regels dat niet alleen de staatsinstellingen vormgaf, maar ook de opvoeding en de sobere leefstijl van alle Spartanen.
  Lees verder…


  De overheid, dat zijn wij 
  De Atheense democratie
  Over de huidige gelijkstelling van democratie met het parlement zouden de oude Atheners verbijsterd zijn geweest. Zij waren veel directer bij het bestuur betrokken: op een gewone Atheense werkdag was één op de zes burgers in politieke functie. Toch kan het Atheense systeem wel degelijk worden beschouwd als voorloper van de moderne democratie.
  Lees verder…


  Etnische tegenstellingen in de antieke wereld
  'Ik zeg wat ik denk: ik neem het niet dat onze stad vergriekst'
  Met de Perzische oorlogen en de bloei van de Griekse taal en cultuur ontstond het Griekse superioriteitsgevoel ten opzichte van vreemdelingen. 'Barbaren' waren niet meer dan slaven. En met de groei van de steden namen etnische spanningen in de antieke wereld toe.
  Lees verder… 


  Vuile oorlog in de Oudheid 
  Odysseus had last van zijn geweten
  Ook in de oudheid had men weinig scrupules als het op oorlogvoeren aankwam. Om van biochemische wapens in moderne zin te spreken voert te ver, maar in stinkende kamelen en dierenkadavers vonden ze een afdoende alternatief. En van Hannibal, een antieke Saddam Hoessein, wordt verteld dat hij bij een zeeslag aardewerken potten met giftige slangen op de schepen van de vijand liet neerploffen.
  Lees verder…


  Euthanasie in de Oudheid
  'Ik rot weg in genot'
  Griekse helden sneuvelden eervol in de strijd, rechtschapen Romeinse keizers mochten sterven in bed. Stoïsche filosofen zagen de dood als bevrijding van het domme gewone volk. Euthanasie – wel-sterven – was voor hen geen uitweg uit het lijden, maar een zelf verkozen, passende bekroning van het leven.
  Lees verder…


  Demagogen, het zout van de democratie 
  In verkiezingstijd zijn de beschuldigingen van demagogie niet van de lucht. Oorspronkelijk waren demagogen de volksleiders in het antieke Griekenland. Met knappe redevoeringen mobiliseerden zij de massa en haalden de politiek uit handen van de oude elite. Die was daar niet blij mee, en zorgde ervoor dat het woord 'demagoog' de nare betekenis kreeg die het nu nog heeft.
  Lees verder…


  De oude Grieken wisten al dat het volk ongelijk kon hebben
  Het Nederlandse volk, dat per referendum over de Europese grondwet besliste, maakte een grote vergissing, meent classicus Anton van Hooff. Dat het volk ook ongelijk kan hebben, beseften de Atheners al in de zomer van 427 v.Chr.
  Lees verder… 

   

  Beeld en geluid over de oude Grieken


  Secrets of the Parthenon (2008)
  Bombastische, Amerikaanse documentaire over het Parthenon. Met mooie 3D-animaties die laten zien hoe het Parthenon in elkaar zit.  Klik hier om alle vier de delen te bekijken…

  Horrible Histories – I'm a Greek (BBC 2009)
  Sketch waarin Aristoteles en Archimedes alle Griekse uitvindingen bezingen, van jojo's tot douchen en van vloerverwarming tot de thermometer. Bedoeld voor kinderen, maar minstens zo leuk voor volwassenen.  Who Were The Greeks? (BBC 2013)
  Tweedelige documentaire over de oude Grieken, gepresenteerd door een jonge, uiterst enthousiaste onderzoeker uit Warwick.


  Klik hier om deel 2 te bekijken….

  OVT – De terechtgestelden: Socrates (VPRO 2008)
  Uitzending van OVT over de executie van filosoof Socrates. Paul van der Gaag en Jos Palm praten hierover met Gerard Koolschijn, Ineke Sluiter en Fik Meijer.


   

  De oude Grieken online en in kaart


  Stamboom
  Deze interactieve stamboom toont alle Griekse goden. Begin bij Chaos, het niets waaruit de eerste goden ontstonden, en van daaruit kun je naar alle verschillende goden doorklikken. Zoeken op naam kan gelukkig ook.
  Klik hier of op de afbeelding om naar de stamboom te gaan.

  Interactieve kaart
  Deze kaart toont Europa tijdens de oude Grieken. Toon of verberg de moderne landsgrenzen, en beweeg de muis over de plusjes om informatie te zien en te lezen.
  Klik hier of op de afbeelding om naar de interactieve kaart te gaan.