Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
dinsdag 7 december 2004

Slechte verliezersdoor Shirley Haasnoot

Het begon zo gemoedelijk, de verkiezing van de Grootste Nederlander Aller Tijden, waarbij Pim Fortuyn op maandag 15 november door de KRO tot winnaar werd uitgeroepen. In een zwaarbewaakte televisiestudie in Hilversum zaten de aanhangers van de tien overgebleven Grootste Nederlanders netjes in hun eigen vak. In het blauw geklede marineofficieren juichten uit volle borst voor Michiel de Ruyter en Willem Drees, verdedigd door Wouter Bos, had heel wat oude dametjes op de been gebracht. Zou LPF-sympathisant Henri Beunders in het Pim Fortuyn-vak plaatsnemen? Nee, hij koos toch voor Erasmus.

Fortuyn, die op elke verdieping van zijn huis een exemplaar van de Lof der zotheid had liggen, zou het met Beunders eens zijn geweest. Mat Herben, die na de uitzending in vertrouwen vertelde met Erasmus de 'grootste verwantschap te voelen', zat echter netjes in het Fortuyn-vak, waar hij dropjes uitdeelde. Joao Varela had een aanmoedigingsbord van de KRO bemachtigd en Hilbrand Nawijn probeerde met zijn korte benen af en toe voorzichtig te roffelen. Toen Erasmus-ambassadeur Herman Pleij in het vuur van zijn betoog riep dat Erasmus de Turken 'wel degelijk potentiële mensen vond', was het leedvermaak onder de fortuynisten groot.

Maar naarmate de verkiezing vorderde werd de sfeer grimmig. In de vakken van de negen verliezers klapte bijna niemand toen Pim zoals verwacht uiteindelijk Willem van Oranje en Willem Drees versloeg. Wouter Bos had geleerd van de fouten van zijn voorganger bij de PvdA Ad Melkert en lachte het LPF-vak stralend toe, maar Willem van Oranje-ambassadeur Jacobine Geel kon haar ergernis niet verbergen. 'Het is nog steeds de elite die hier zit,' mopperden de Fortuyn-aanhangers, die waarna ze 'bad losers' riepen naar het Oranjevak.

Na afloop verzamelde zich een geëmotioneerd gezelschap aan de bar. Jacobine Geel zette het debat hartstochtelijk voort met Varela, Fortuyn-ambassadeur Yoeri Albrecht was in tranen en de directeur van de KRO probeerde zijn verslagenheid te verbergen voor de pers.

'Je kunt je pas ergens thuis voelen als je de ontstaansgeschiedenis van je land kent,' zei Pim Fortuyn, toen nog lijsttrekker van Leefbaar Nederland, zo'n drie jaar geleden in een interview met dit blad. 'We zijn pas tevreden als een bruin jongetje trots is op Willem van Oranje!' Het was dan ook geheel in de geest van Pim dat de KRO de volgende dag bekendmaakte dat Oranje toch de meeste stemmen had gekregen.