Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
donderdag 26 april 2012

Grootste Nederlander is Willem van Oranje

Pim Fortuyn en Johan Cruijff gaan onderuit


De Vader des Vaderlands was al de virtuele winnaar van de verkiezing van de Grootste Nederlander  op 15 november 2004, die live op televisie werd uitgezonden door de KRO. Toen werd Willem van Oranje echter officieel geklopt door Fortuyn, omdat het aantal telefoontjes van stemmers te groot was om voor het einde van de televisie-uitzending te verwerken. De uitslag bleef omstreden.

In opdracht van Historisch Nieuwsblad heeft Onderzoeksbureau OneQuestion aan 1033 Nederlanders van achttien jaar en ouder, die samen een representatieve afspiegeling vormen van de bevolking, gevraagd wie de Grootste Nederlander uit de geschiedenis is. Zij konden kiezen uit de top tien van de verkiezing in 2004.

Willem van Oranje steekt met 20,5 procent ver boven de anderen uit. Pim Fortuyn krijgt 11,3 procent en zakt naar de vierde plaats. Hij is ingehaald door Willem Drees (12,6 procent) en Anne Frank (11,7 procent).

De schrijfster van het wereldberoemde dagboek is het populairst bij vrouwen en jongeren. De vrouwelijke stemmers geven haar met 18 procent één procent meer dan Willem van Oranje. Willem Drees is de winnaar bij de Nederlanders boven de 55 jaar. Van 65-plussers stem 29 procent op de oud-politicus en grondlegger van de AOW.

Opvallend is verder de dalende populariteit van Johan Cruijff. Kreeg de oud-voetballer in 2004 nog de zesde plaats, nu staat hij onderaan met 5,5 procent van de stemmen.

De volledige uitslag:

2012 (2004)

1.      Willem van Oranje (2)
2.      Willem Drees (3)
3.      Anne Frank (8)
4.      Pim Fortuyn (1)
5.      Rembrandt van Rijn (9)
6.      Antoni van Leeuwenhoek (4)
7.      Michiel de Ruyter (7)
8.      Vincent van Gogh (10)
9.      Desiderius Erasmus (5)
10.    Johan Cruijff (6)