Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten

Nederlanders tegen de nazi's

Verzet!

De Tweede Wereldoorlog-special van Historisch Nieuwsblad is nu verkrijgbaar.

Historisch Nieuwsblad 5 - 2018

€ 7,99

Het meinummer van Historisch Nieuwsblad staat traditiegetrouw in het teken van de Tweede ...Wereldoorlog. In ons dossier over verzet leest u hoe Henk van Randwijk, hoofdredacteur van Vrij Nederland, weerstand bood tegen de Duitsers. Ook maakt u kennis met...

€ 7,99 | Koop nu

Het meinummer van Historisch Nieuwsblad staat traditiegetrouw geheel in het teken van de Tweede Wereldoorlog. In ons dossier over verzet leest u hoe Henk van Randwijk, hoofdredacteur van Vrij Nederland, weerstand bood tegen de Duitsers. Ook maakt u kennis met 'tante Truus': deze verzetsvrouw organiseerde treintransporten waarmee Joodse kinderen vanuit het Derde Rijk naar Engeland konden reizen. Hiermee redde Truus Wijsmuller talloze levens.

Ook leest u in editie 5 een interview met historicus Katja Happe, die onlangs het boek Veel valse hoop publiceerde over de vervolging van Nederlandse Joden. En u ontdekt waarom in Bulgarije, dat heulde met nazi-Duitsland en een fascistische regering had, bijna alle Joden de oorlog overleefden. 

Een mijter vol geheime papieren en een liedboek met een radio erin. Nederlanders bedachten vele creatieve trucs om de Duitsers te misleiden. Een beeldessay toont een aantal voorbeelden. 

Verder in het meinummer: een gruwelijke aanslag op een Oekraïens politicus schrikte Rotterdam op in 1938, zo begon in de Tweede Wereldoorlog het conflict tussen Noord- en Zuid-Korea, Oostenrijk keek halsreikend uit naar de Anschluss en meer.

Bestel de Tweede Wereldoorlog-special van Historisch Nieuwsblad hier zonder verzendkosten.

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld hoe de Stasi tijdens de Koude Oorlog spioneerde in Nederland, waarom we 1968 kunnen bestempelen als rampjaar en wat ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog in hun dagboek schreven.