• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Nederlandse sporters naar de Olympische Spelen in 1936 In Berlijn

  Sportgeschiedenis

  Hoe verging het Nederlandse sporters tijdens de Berlijnse Spelen van 1936?

  Met zijn boek 1936. We gingen naar Berlijn, belicht Auke Kok de Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Zwemster Rie Mastenbroek keerde na de Spelen terug als ‘Keizerin van Berlijn’, met een tot dan toe record aantal gouden Olympische medailles en sprinter Tinus Osendarp werd met twee bronzen medailles betiteld als ‘de snelste blanke’.

  Maar de Duitsers zetten het sportevenement van 1936 in als politiek instrument om een positiever internationaal imago te kweken. Na de Tweede Wereldoorlog zijn de prestaties van de Nederlandse sporters besmet geraakt. Was men destijds blind voor de ontwikkelingen in Duitsland? Niet alle sporters gingen naar de omstreden Spelen. Hadden Mastenbroek en Osendarp niet ook thuis moeten blijven? En hoe verliep het hun na de Spelen?

  In zijn lezing spelen onder anderen zwemster Rie Mastenbroek, hardloper Tinus Osendarp en bokser Ben Bril een hoofdrol. Kok vertoont beeld- en geluidmateriaal van deze en andere sporters die betrokken waren bij de Spelen van 1936. Ook werpt hij licht op Hitler en Goebbels tijdens het sportevenement, het Olympisch Stadion en Dorp en de enthousiaste menigten in de straten van Berlijn.
  Lees hier meer over Auke Kok.