• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Monique Leyenaar

  Vrouwenkiesrecht

  Debat, 14.15-15.15

  Het is de hoogste tijd dat vrouwen in Nederland eindelijk volledig kiesrecht krijgen, schrijft het Algemeen Handelsblad in 1918. Een jaar eerder kregen vrouwen al het passief kiesrecht: ze mogen op kieslijsten staan en kunnen gekozen worden. In 1919 volgt het actief kiesrecht: vrouwen mogen voortaan ook zelf naar de stembus. Aan die wetswijziging gaat een hevige strijd vooraf tussen voorzichtige geleerden en ondernemende vrouwen, welsprekende parlementariërs, stellige theologen en precieze juristen.

  Politicoloog Monique Leyenaar publiceerde eerder dit jaar De hoogste tijd. Een eeuw vrouwenkiesrecht, waarin ze terugblikt op honderd jaar kiesrecht voor vrouwen: hoe kwam het kiesrecht tot stand en wat kunnen we zeggen over de resultaten?

  Leyenaar is hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit en doet onder meer onderzoek naar de effecten van institutionele veranderingen in het partijen- en kiesstelsel op de politieke representatie van vrouwen. Op het Geschiedenis Festival gaat ze in debat met Paul van der Steen over vrouwenkiesrecht en vrouwenemancipatie. Machteld Maris leidt het gesprek.