Historisch Nieuwsblad 3 - 2025



Nepnieuws over Chinese wreedheden bij de Bokseropstand
Over de Bokseropstand in China publiceerden westerse kranten ronduit gruwelijke berichten. Maar die klopten vaak niet.


Oscar voor aangrijpende film over dictatuur in Brazilië
'I’m still here' heeft de Oscar voor beste internationale film gewonnen. De Braziliaanse speelfilm is een indrukwekkend eerbetoon aan de slachtoffers van de militaire dictatuur (1964-1985).


Jolande Withuis: ‘Ideologie maakt je blind’
Socioloog Jolande Withuis is ‘huiverig voor collectieve meningen die opeens in de mode zijn’. Ze heeft een gevoelige antenne overgehouden aan haar communistische opvoeding.


Mensensmokkelaars verdienden aan vluchtelingen uit de DDR
Na de bouw van de Muur graven West-Duitse studenten tunnels om DDR-burgers te helpen ontsnappen. Maar na een paar jaar nemen mensensmokkelaars hun rol over.


Marjorie Post was de koningin van Mar-a-Lago
Als een van de rijkste vrouwen van de VS kon Marjorie Post het breed laten hangen. Een van haar pronkpaleizen kwam in handen van Donald Trump.


‘Een doorzonwoning zit vol herinneringen’
Barend de Voogd tekent middels interviews de geschiedenis van gewone mensen op. Zo sprak hij voor een boek met oud-bewoners van een doorzonwoning.


Engelse Zeeoorlogen waren een clash tussen twee monopolisten
De VS voert hoge importtarieven in voor Canada, Mexico en China. In het verleden leidden handelsoorlogen dikwijls tot militair geweld, zoals slepende oorlogen tussen Engeland en de Republiek.


Palmyra was het Venetië van de woestijn
Het glorieuze verleden van Palmyra geeft veel Syriërs trots en inspiratie. Maar fundamentalistische moslims zouden de antieke stad het liefst begraven in het woestijnzand.


Fout in de Jordaan: familie ging boven alles
Stephanie Biesheuvel beschreef het straatarme gezin van haar overgrootouders, dat ten prooi viel aan radicale politiek.


Homoseksuelen kregen de schuld van rampspoed
In de Zuidelijke Nederlanden werden tussen 1400 en 1700 meer homoseksuelen vervolgd dan in de rest van Europa. In 'De onuitspreekbare zonde' laat historicus Jonas Roelens zien hoe dat komt.


Waarom houden grote rijken zo lang stand?
In zijn nieuwste boek gaat de Zweedse historicus Dick Harrison op zoek naar een verklaring.


Mathieu segers biedt andere kijk op Europa
In zijn laatste boek wilde Mathieu Segers onderbelichte aspecten van de Europese eenwording belichten en nieuwe methodologische wegen bewandelen.


Dante blijkt helemaal niet zo tolerant
Op zoek naar de wortels van haar katholieke familie verdiept Bernadette Demeulenaere zich in de middeleeuwse inquisitie. Dat leidt tot een belangrijke levensles.


Vermiglio: oorlogsdrama in een stil dorp
Zelden tonen oorlogsfilms hoe het leven is in het achterland van het front. Vermiglio is een uitzondering.


Garibaldi was de verlosser van Italië
Giuseppe Garibaldi vocht in de negentiende eeuw voor een Italiaanse eenheidsstaat. De massamedia bezorgden hem de reputatie van een halve heilige.


Romeinse vrouwen eisten het recht om te pronken
In 195 v.Chr. demonstreerden Romeinse vrouwen massaal tegen een wet die hun verbood dure kleding te dragen. Met succes: de wet werd afgeschaft.


De laatste uren van Leo Bulter
Op dinsdag 2 december 1975 kaapten zeven Zuid-Molukse jongeren een trein bij het Drentse Wijster. Onder de gegijzelden waren enkele dienstplichtige militairen, onder wie de 22-jarige Leo Bulter. Een vredelievende jongen, maar een vijand in de ogen van de kapers.


De Varkensoorlog kreeg Servië niet op de knieën
Een Oostenrijks-Hongaars importverbod op varkensvlees moest in 1906 de Servische economie hard raken. Maar het effect was tegenovergesteld.


Vrouwen belandden liever in de bak dan op straat
Negentiende-eeuwse vrouwen stuurden soms aan op verblijf in een Rijkswerkinrichting door de wet te overtreden. Officieel was dat een straf, maar het was beter dan een leven in armoede.


Cholera-epidemie leidde niet tot sociale veranderingen
Hoewel vaak wordt beweerd dat cholera-epidemieën hebben geleid tot grote sociale veranderingen, was dat in Utrecht in 1866 niet het geval.


Prins Bernhard wilde ijskoud bier bij het ontbijt
Op de jaarlijkse openbaarheidsdag van het Nationaal Archief komt Philip Dröge de meest banale documenten over de Oranjes tegen.


Ruzie om Adenauers erfenis
CDU-partijleider Friedrich Merz presenteert zich als de logische opvolger van Konrad Adenauer.

Uw maandelijkse portie geschiedenis
Maandelijks de beste historische artikelen. Bestel nu Historisch Nieuwsblad met korting!