• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Links maart 2015

  Magna Carta

  Dit jaar is het achthonderd jaar geleden dat de Magna Carta werd getekend. Ter gelegenheid hiervan maakte BBC-Radio een vierdelige serie over dit bijzondere document.

  De Magna Carta werd opgesteld in het Latijn. Een Engelse vertaling is natuurlijk ook beschikbaar. Tevens kunt u een tijdlijn bekijken en meer te weten te komen over de hoofdrolspelers omtrent de beroemde oorkonde.

  David Starkeys BBC-documentaire over de Magna Carta is helaas niet beschikbaar, wel ziet u hieronder een fragment waarin de historicus vertelt over het document.

  Begin februari werden de vier originele exemplaren van de Magna Carta verenigd en waren zij samen te zien in het British Museum. Deze gebeurtenis was volop in het nieuws.

   

  De grootste Poolse pogrom

  In 2001 werd de eerste herdenking van de pogrom in Jedwabne georganiseerd. Terwijl het dorp deze aangelegenheid liever aan zich voorbij liet gaan, was wel de Poolse president Aleksander Kwasniewski aanwezig. Lees zijn speech terug.

  Onderzoeksjournalist Anna Bikont zocht nog levende getuigen op, en tekende hun verhalen op in My z Jedwabne (2004). Lees een naar het Engels vertaald fragment uit dit boek. 

  Wladyslaw Pasikowski maakte een film over de moordpartij in Jedwabne: Poklosie (Aftermath). Bekijk hieronder de trailer.

   

  Maria Sybilla Merian


  Het Getty Museum in Los Angeles organiseerde in 2008 een expositie over Merian en haar dochters, waarvan online nog een deel te bewonderen is.
   

  En ook een particuliere bibliotheek in Washington heeft een virtuele collectie met tekeningen en schilderijen van Merian.

  Via het Vrouwenlexicon vindt u aanvullende informatie over het leven van Maria Sibylla Merian.

  De Universiteit Utrecht heeft haar werk Metamorphosis insectorum Surinamensium mét beeld online staan.

   

  Boeken

  Ferdinand Lankamp interviewde Michael Pye over zijn nieuwe boek Aan de rand van de wereld. Hoe de Noordzee ons vormde.