Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
Tegenwoordig geldt Abraham Lincoln als een van de grootste politici die Amerika heeft gehad. Maar de zestiende president stuitte in zijn eigen tijd ook op veel verzet. Zoals vaker het geval bij figuren die grote, historische beslissingen hebben genomen - denk aan het afschaffen van de slavernij - is de beeldvorming rond Lincoln vergeven van halve feiten en mythes.

Op deze themapagina vindt u artikelen, filmpjes en sites die een genuanceerd beeld geven van de 'Grote Emancipator' en zijn heldenstatus in kaart brengen. Bekijk bijvoorbeeld de film die de studio van Thomas Edison maakte over Lincoln of lees zijn Emancipatieproclamatie. Onderaan de pagina kunt u de biografie bestellen die Amerikadeskundige Frans Verhagen schreef.

BOEKEN: Oorlogspresident Lincoln

Abraham Lincoln is de geschiedenis in gegaan als ‘the Great Emancipator’. Zijn presidentschap is onlosmakelijk verbonden geraakt met de emancipatie van de slaven die de uitkomst was van een burgeroorlog die zijn gehele ambtstermijn duurde....

'Lincoln hief Amerikaanse erfzonde op'

‘Lincoln was een scharnierpersoon op een scharniermoment in de Amerikaanse geschiedenis. Tijdens zijn presidentschap dreigde het land uiteen te vallen. Als er toen iemand anders op zijn plek had gezeten, was het waarschijnlijk heel anders afgelopen:...

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld hoe de Stasi tijdens de Koude Oorlog spioneerde in Nederland, waarom we 1968 kunnen bestempelen als rampjaar en wat ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog in hun dagboek schreven.