• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Kandidaten Historicus van het Jaar 2011

  Arend Jan Boekestijn
  Nadat eerder twee ‘Boekestijntjes’ hem het Kamerlidmaatschap namens de VVD hadden gekost, begon hij dit jaar een nieuwe carrière als vaste politiek commentator in het WNL-programma Ochtendspits. Verzoende zich met Maarten van Rossem tijdens de Opening van de Maand van de Geschiedenis.

  A.Th. van Deursen
  Publiceerde dit jaar In Katwijk is alles anders. Een christelijk dorp ontmoet de wereld, 1940-2005, een sociale geschiedenis van zijn woonplaats. Het is het laatste wapenfeit van de historicus, wiens boeken over vroegmodern Nederland zowel binnen als buiten academische kringen veel gelezen en geprezen zijn. Op 21 november overleed Van Deursen op 80-jarige leeftijd

  Thomas von der Dunk
  Mocht in april zijn geplande Willem Arondéuslezing in het provinciehuis in Haarlem niet houden, omdat hij daarin de PVV vergeleek met de NSB. Von der Dunk hield zijn lezing alsnog in de openlucht. Raakte zijn column in HP/De Tijd kwijt en begon er een in de Volkskrant.

  Chris van der Heijden
  Middelpunt van de enige echte Historikerstreit in Nederland. Promoveerde dit jaar bij oud-NIOD-directeur Hans Blom met het boek Dat nooit meer. De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Twee leden van de promotiecommissie, Marjan Schwegman en Frank van Vree, uitten scherpe kritiek.

  James Kennedy
  Verschijnt regelmatig in de pers (o.a. Trouw) om commentaar te geven op de toestand in de wereld. Als relatieve buitenstaander – Kennedy heeft een Amerikaans paspoort – heeft hij een originele en vaak verfrissende blik op de Nederlandse samenleving. Kritisch, maar nooit zo erg dat het mensen afstoot.

  Christ Klep
  Dé televisie-ontdekking van 2011. De militair historicus was regelmatig te zien bij Pauw en Witteman, waar hij commentaar gaf op de NAVO-missie in Libië. Helder, deskundig en dikwijls relativerend – zoals van een historicus mag worden verwacht.

  Ad van Liempt
  In januari ontving de oud-chef geschiedenis van de NTR een eredoctoraat aan de Universiteit van Amsterdam. Was dit jaar druk met een project om samen met Nationaal Archief-man Jan H. Kompagnie en een team van jonge onderzoekers de strafdossiers van Jodenjagers te lichten. Het resultaat is verschenen als Jodenjacht. Was Historicus van het Jaar 2009.

  Geert Mak
  Besteedde dit jaar hoofdzakelijk aan het schrijven van zijn nieuwe boek, Reizen zonder John, waarin hij in de voetsporen van John Steinbeck door Amerika trekt. Vond daarnaast tijd om in Berlijn een lezing te houden, waarin hij commentaar leverde op de crisis in Europa. De rede verschijnt volgende week als De hond van Tišma. Mak was Historicus van het Jaar 2004.

  Fik Meijer
  De populairste classicus van Nederland publiceerde dit jaar zijn meest persoonlijke boek: De Middellandse Zee. Hierin verteld hij onder meer over zijn avonturen als schatduiker. Verder schreef hij het essay voor de Maand van de Geschiedenis 2011, waarin hij parallellen trekt tussen het huidige immigratiedebat en de omgang met vreemdelingen in het oude Rome.

  Nelleke Noordervliet
  Schrijfster en vaste columnist in Trouw en het VPRO-radioprogramma OVT. Scherpe observator en meesterlijke verteller over zowel heden als verleden. Spreekt net zo graag voor fans in de openbare bibliotheek van Drachten of Nieuwegein als voor Bill Clinton.

  Gert Oostindie
  De Leidse hoogleraar Caribische geschiedenis was adviseur van het veelbekeken televisieserie De Slavernij. Achteraf stelde hij in de Volkskrant dat de makers het slavernijverleden te veel hadden gerelativeerd. Ondertussen vecht Oostindie voor het behoud van zijn Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde.

  Luc Panhuysen
  Was voor het tweede achtereenvolgende jaar genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs, maar greep weer net naast de hoofdprijs. Dit keer had hij zijn nominatie te danken aan Een Nederlander in de wildernis : de ontdekkingsreizen van Robert Jacob Gordon in Zuid-Afrika. Panhuysen is freelancer en gespecialiseerd in de geschiedenis van de Republiek.

  Herman Pleij
  Dit jaar verscheen zijn biografie over de Middelnederlandse dichteres Anna Bijns – een ‘takkenwijf’ volgens Pleij. Ging naar China om het Nederlandse boek te promoten en kwam daar rond voor uit bij De Wereld Draait Door. Sowieso is Pleij altijd een graag geziene gast op televisie.

  Hans Renders
  Zijn Biografie Instituut aan de Rijksuniversiteit Groningen scheidt de ene na de andere promovendus af. Dit jaar verschenen onder meer biografieën over Helene Kröller-Müller en G.J. van Heuven Goedhart. Renders bespreekt geschiedenisboeken in Het Parool, Vrij Nederland, Historisch Nieuwsblad en het VPRO-radioprogramma OVT

  Maarten van Rossem
  Sinds zijn pensionering als bijzonder hoogleraar is hij drukker dan ooit, dankzij zijn tijdschrijft Maarten! en vele optredens in het land. Wist met zijn eindejaarsconference vier keer het DeLaMar-theater in Amsterdam vol te krijgen. Bovendien schreef hij het boekje Kapitalisme zonder remmen over de opkomst van het neoliberalisme. Was al Historicus van het Jaar in 2003 en 2010.

  Erik Schilp en Valentijn Byvanck
  Dit jaar viel het doek voor het Nationaal Historisch Museum en zijn twee directeuren. Staatssecretaris Halbe Zijlstra heeft de subsidie per 1 januari 2012 geschrapt. Het tweetal organiseerde dit jaar nog wel de Maand en de Nacht van de Geschiedenis en maakte een tentoonstelling over de Nederlandse geschiedenis in de Amsterdamse Zuiderkerk.

  Jaap Scholten
  Winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2011 voor zijn boek Kameraad Baron, over de teloorgang van de Transsylvaanse aristocratie tijdens het communistisch bewind in Roemenië. Scholten, die in Boedapest woont, schrijft daarnaast romans en reisverhalen, en was eind 2010 te zien in een programma over Oost-Europa.

  Marjan Schwegman
  Sinds 2007 directeur van het NIOD, dat dit jaar zijn naam wijzigde tot ‘NIOD Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies’. Wordt niet moe te strijden tegen Chris van der Heijden, wiens ‘grijze’ blik op de Tweede Wereldoorlog volgens haar bedoeld is om zijn eigen foute vader vrij te pleiten. Zoekt herwaardering voor de (vrouwelijke) helden van het verzet.

  Henk te Velde
  Bekleedt de prestigieuze leerstoel Vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. Zijn specialisatie is de Nederlandse politiek. In zijn diesoratie zei Te Velde het parlement eigenlijk ‘een raar verschijnsel’ te vinden. ‘Het is niet logisch om bij elkaar te gaan zitten met mensen met wie je het niet kunt vinden.’

  Auke van der Woud
  De Groningse hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2011 voor Koninkrijk vol sloppen, een boek over negentiende-eeuwse achterbuurten in Nederland. Hij won de prijs al eens in 2006; dit keer greep hij er net naast.