• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Gouden Eeuw Bustour

  Historisch Nieuwsblad organiseert in samenwerking met historisch reisbureau Historizon in september een zesdaagse reis door Nederland, met een bezoek aan de hoogtepunten van onze Gouden Eeuw. U reist per comfortabele bus en zelfs per boot van de Hollandse meesters in Leiden naar het Middelburg van de WIC en de Friese Nassaus in Leeuwarden. In alle plaatsen vertellen deskundige sprekers over de fascinerende geschiedenis van de Nederlandse zeventiende eeuw en overnacht u op een historische locatie. De reis wordt begeleid door historicus Luc Panhuysen, die onder meer een boek schreef over de gebroeders De Witt en over het rampjaar 1672.


  Op deze pagina vindt u naast praktische gegevens over de reis, zoals het programma en aanmeldinformatie, ook een aantal artikelen, boeken, filmpjes en links over de Gouden Eeuw die aansluiten bij het reisprogramma. Met deze themapagina kunt u dus goed voorbereid op weg. 

   

  Wilt u zich aanmelden voor deze reis? Ga dan naar de aanmeldpagina van Historizon. 

  Historisch Nieuwsblad organiseert op 29 november 2013 een collegedag over de Gouden Eeuw. Vier tophistorici spreken over Willem van Oranje, de VOC, religie en geweld. 
  Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

   


  Programma, kosten en aanmelding Gouden Eeuw Bustour


  Dag 1: maandag 16 september
  • Ontvangst in het Academiegebouw op het Domplein in Utrecht
  • Middag: Bezoek tentoonstelling 'In Vredesnaam' in Centraal Museum, Utrecht
  • Overnachting in centrum Maastricht


  Dag 2: dinsdag 17 september
  • Bezoek Bonnefantenmuseum en vestingwerken Maastricht
  • Overnachting in Middelburg


  Dag 3: woensdag 18 september
  • De VOC in Middelburg en Veere
  • Overnachting in Delft


  Dag 4: donderdag 19 september
  • Bezoek aan het Delft van de Oranjes
  • Middag: Hollandse meesters en Boerhaave Museum in Leiden
  • Overnachting in voormalige gevangenis in Hoorn


  Dag 5: vrijdag 20 september
  • Bezoek Westfries museum en VOC-wandeling in Hoorn
  • Bezoek Zuiderzeemuseum in Enkhuizen
  • Oversteek met tjalk naar Harlingen
  • Overnachting in Harlingen


  Dag 6: zaterdag 21 september
  • Bezoek aan Harlingen
  • Middag: de Friese Nassaus in Leeuwarden
  • Terugkeer in Utrecht

  Bij gebruik van een tweepersoonskamer kost deze reis € 1050,- p.p. (toeslag eenpersoonskamer € 100,-).
  Inclusief: vervoer per touringcar, verblijf op basis van volpension, alle entrees, gidsen, vaartocht per tjalk Enkhuizen-Harlingen, koffie/thee.


   

  Documentaires over de Gouden Eeuw


  The Private Life of a Masterpainting: The Night Watch (2004)
  BBC-documentaire over misschien wel het beroemdste schilderij uit de Gouden Eeuw: de Nachtwacht.


   
  VOC – strategisch succes of kapitale blunder?
  Economisch historicus Oscar Gelderblom (Universiteit Utrecht) geeft in vijf minuten een update over het onderzoek naar de VOC. Want hoe succesvol was de eerste NV ter wereld nu eigenlijk?


   

  De Gouden Eeuw: Het begin van het einde
  De slotaflevering van de in 2012 en 2013 uitgezonden serie De Gouden Eeuw (NTR-VPRO) neemt Hans Goedkoop de kijker mee naar  het rampjaar 1672.

  Get Microsoft Silverlight


  Artikelen over de Gouden Eeuw


  Dag 1: Bezoek tentoonstelling In Vredesnaam, over de Vrede van Utrecht. Onderstaand artikel legt uit om welke redenen deze Vrede tot stand moest komen.

  Heel Europa aasde op de Spaanse troon
  Drie eeuwen geleden maakten onderhandelingen een einde aan de allereerste wereldoorlog, zoals historici met gevoel voor drama de Spaanse Successieoorlog noemen. Honderdduizenden kwamen om, raakten verminkt of leden onder plunderingen in een strijd zonder duidelijke winnaar.
  Lees verder… 


  Het Vrijthof in Maastricht. Foto: Arne Hückelheim

  Dag 2: Maastricht was op cultureel vlak geen uitschieter in de zeventiende eeuw, maar de tweede oudste stad van Nederland was wel de sterkste vesting waar veel soldaten waren gelegerd. Helaas hielp dat in 1672 niet de Franse opmars terug te dringen.


  Het rampjaar 1672
  De wraaklust van Zonnekoning Lodewijk XIV bracht de Republiek in het rampjaar 1672 aan de rand van de afgrond. De verdediging stelde weinig voor en bovendien was het land intern hopeloos verdeeld. Pas toen Willem III tot stadhouder werd benoemd, keerde het tij.
  Lees verder…


  Dag 3: De Gouden Eeuw en de VOC: ze worden vaak in een adem genoemd. Dit artikel over Bengalen laat zien hoe dat nu eigenlijk ging, koloniale handel in de vroeg-moderne tijd.

  Slapend rijk worden in India
  Bengalen was in de zeventiende en achttiende eeuw een van de bloeiendste handelsgebieden op aarde. Aziatische en Europese kooplieden, ook die van de Verenigde Oostindische Compagnie, stroomden naar Bengalen om te profiteren van de handel in suiker, zijde, salpeter en in toenemende mate opium. De handel in het verdovende middel was een bron van enorme smokkelpraktijken.
  Lees verder… 


  Dag 4: Bezoek aan het Boerhaave Museum te Leiden, dat vernoemd is naar de beroemdste arts van Europa. Maar waarom was hij zo bekend?

  Medisch orakel Boerhaave
  Herman Boerhaave was de beroemdste arts van Europa. Maar waarop was die faam gebaseerd? Boerhaave schreef immers maar één – nogal zeldzaam – syndroom op zijn naam. Waarschijnlijk zat het ’m in zijn vermogen op een nieuwe, empirische manier naar het menselijk lichaam te kijken.
  Lees verder… 


  Dag 5: Bezoek aan het Westfries Museum en een VOC-wandeling in Hoorn. Jan Pieterszoon Coen passeert hierbij ongetwijfeld de revue.


  'Ontziet uw vijanden niet, God is met ons'
  Jan Pieterszoon Coen
  Jan Pieterszoon Coen, de stichter van Batavia, was de belichaming van de VOC-mentaliteit: ondernemingsgezind, doortastend en meedogenloos. De Heren XVII keken met walging naar Coens bloedbesmeurde handen, maar deden zich wel te goed aan de rijkdommen die hij hielp binnenhalen.
  Lees verder… 


  Dag 6: De Gouden Eeuw in Friesland. Hier was Willem Frederik stadhouder. Van zijn hand werd een aantal zeer openhartige dagboeken ontdekt.

  Vrijages en nachtelijke zaadlozingen
  Het leven van Willem Frederik van Nassau zag er aanvankelijk overzichtelijk uit: 's zomers een veldslag hier of een belegering daar en 's winters het aangenaam verpozen aan het Haagse of Leeuwarder hof.
  Lees verder… 


   

  Lezen en luisteren over de Gouden Eeuw


  Luc Panhuysen e.a.
  Nederland & de Gouden Eeuw


  € 39,95

  Meer info en bestellen… 


  A. Th. van Deursen
  De Gouden Eeuw compleet

  Mensen van klein vermogen, Een dorp in de polder, Maurits van Nassau

  1184 pagina's
  € 19,95

  Meer info en bestellen… 


  Maarten Prak
  Gouden Eeuw

  Het raadsel van de Republiek

  382 pagina's
  € 28,50

  Meer info en bestellen…   Neem ook eens een kijkje in onze webshop voor meer (luister)boeken over de Gouden Eeuw.