• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  GGQ 2013 – Vraag 22

  In 1639 lieten de Hollanders in het West-Japanse stadje Hirado een stenen pakhuis bouwen om handelswaar van de VOC op te slaan. Na voltooiing besloot de shogun dat het pakhuis afgebroken moest worden. Welke reden gaf hij?

  a) Hij wilde de stenen van het pakhuis gebruiken voor de bouw van een nieuw paleis.
  b) Hij maakte bekend dat westerlingen zich niet meer op Japans grondgebied mochten vestigen; Nederlanders konden uitwijken naar het eiland Deshima.
  c) Hij vond het uit den boze dat het bouwjaar in christelijke jaartelling op de gevel was aangegeven.
  d) Hij was van mening dat het pakhuis niet voldeed aan de strenge voorschriften om instorting bij aardbevingen te voorkomen.

  Antwoord: c) De reden om het pakhuis af te breken was het opschrift ‘Anno Christi 1640’. De bouwers van het pakhuis hadden geen rekening gehouden met het feit dat de shogun elke uiting van christendom verafschuwde. In 2011 is in Hirado een replica van het pakhuis gebouwd, op de gevel pronkt nu een steen met ‘VOC 1639’, zonder christelijke verwijzing. Overigens eisten de Japanse autoriteiten pas in 1641 dat de Nederlanders hun activiteiten moesten voortzetten op het kunstmatige eiland Deshima, waar zij goed in de gaten gehouden konden worden.