Nog

dagen
Tot
volgend jaar!

Workshops en speeddatesInschrijven voor een workshop
Inschrijven kan alleen tijdens het festival bij de informatiebalie van Historisch Nieuwsblad, in de foyer van de Philharmonie. Wie het eerst komt, is het eerst aan de beurt, maximaal één workshop per persoon per dag.

Wie zich heeft ingeschreven, mag zich een kwartier voor aanvang van de workshop melden bij het workshop-meetingpoint op de eerste etage, tussen de Van Warmerdamzaal en de Van Beinumzaal. Vanaf daar worden deelnemers naar de workshopruimte gebracht. Let op: als u te laat bent, geven we uw plaats vrij aan een andere belangstellende.
 
Workshop vol?
En wilt u toch graag meedoen? Dan kunt u zich op de gok een kwartier voor aanvang van de workshop melden bij het meetingpoint. Als ingeschreven deelnemers bij aanvang van de workshop niet zijn komen opdagen, verdelen we de overgebleven plekken onder de wachtenden, op volgorde van aanmelding.
 
Waarom deze kleinschalige workshops?
Op de zolder van de Philharmonie kan een klein aantal bezoekers van het festival workshops bijwonen. We houden deze bijeenkomsten bewust kleinschalig, en organiseren ze in een klein lokaal, zodat deelnemers gedetailleerd vragen kunnen stellen en ze samen de diepte in kunnen. Dit voegt een andere dimensie toe aan het festival.
 
Waarom niet online inschrijven?
In 2016 werkten we wél met online van tevoren inschrijven. We merkten toen dat niet iedereen wist dat men zich van tevoren moest inschrijven; sommige mensen hadden de berichten daarover niet gezien. Dat leverde  tijdens het festival veel teleurstelling op. Vandaar dat we het nu gewoon doen met inschrijvingen ter plekke. Dat voorkomt misverstanden en geeft iedereen evenveel kans.

Inschrijven voor een speeddate
Naast de workshops biedt het festival u de mogelijkheid om individueel op consult te gaan bij een uitgever. Droomt u van het schrijven van een eigen boek? Of misschien bent u al op weg, maar loopt u tegen een probleem aan? U krijgt tien minuten de tijd om uw vraag of probleem voor te leggen.

Aanmelden hiervoor gebeurt op dezelfde wijze als voor de workshops: u kunt intekenen voor een bepaald tijdstip bij de Historisch Nieuwsblad-balie in de foyer. Tien minuten voor aanvang van uw ‘date’ meldt u zich bij het meetingpoint op de eerste etage tussen de Van Beinumzaal en de Van Warmerdamzaal. Een van onze medewerkers brengt u dan naar de Spreekkamer voor uw afspraak.

De workshops en speeddates

10.45 – 11.45 uur
Harmen Snel - workshop stamboomonderzoek
Max 35 personen
In 'Genealogie en migranten in Nederland door de eeuwen heen' leert u meer over grotere groepen migranten die vanuit het buitenland - Duitsland, België, Frankrijk - naar Nederland kwamen. Daarnaast krijgt u tal van nuttige tips over hoe u uw herkomst opspoort, waar en hoe u vervolgonderzoek doet en hoe internet daarbij kan helpen.
 
 
12.15 – 13.45 uur
Anja van Zalinge – workshop archeologie
Max 25 personen
Let op: deze workshop duurt anderhalf  uur en is voor maximaal 25 personen toegankelijk.
U krijgt te horen hoe archeologisch onderzoek tegenwoordig in zijn werk gaat en waar je zoal op kunt letten. U gaat in twee- of drietallen zelf voorwerpen die Van Zalinge heeft meegenomen onderzoeken, en na afloop hoort u wat het voorwerp precies was en waar het vandaan kwam.
 
 
14.15 – 15.15 uur
Sander Blom – workshop geschiedenis schrijven
Max 35 personen
Wie een historisch getint verhaal wil schrijven, krijgt te maken met allerlei keuzes en valkuilen. Wat vertel je wel en wat laat je weg? Hoe hou je het waarheidsgetrouw? Hoe zorg je dat je lezer geboeid blijft doorlezen? Voor schrijfoefeningen ontbreekt de tijd, maar in een uur behandelt Blom de zeven pijlers van het schrijven en de meest-voorkomende 'fouten'.
 
 
15.45 – 16.45 uur
Harmen Snel - workshop stamboomonderzoek
Max 35 personen
Zie de workshop van 10.45-11.45u.
 

17.00 – 18.00 uur
Hildo van Engen - workshop paleografie  – oude handschriften
Max 35 personen
Zowel amateurhistorici als professionals krijgen vroeg of laat te maken met het paleografie: het bestuderen ontcijferen van oude handschriften. Hildo van Engen neemt voor deze workshop een keur aan teksten mee uit Nederlandse archieven, variërend van 13e-eeuws tot 18e-eeuws. Na een korte inleiding mag u zelf aan de slag en – net als vroeger – hardop voorlezen voor de klas: wat denkt u dat er staat, en wat betekent het eigenlijk? Samen ontcijferen de deelnemers stap voor stap de boodschap van oude documenten als oorkondes, rekeningen of rechtbankverslagen.


Speeddates met een uitgever 
10.45 – 11.45 Winnie Urban, Uitgeverij Walburg Pers
 
12.00 – 13.00 Floor Jonker, Uitgeverij Omniboek
 
13.15 – 14.15 uitgever volgt 
 
14.45 – 15.45 uitgeverij Ambo Anthos
 
16.00 – 17.00 Sander Blom, Uitgeverij Atlas Contact