• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Forum

  In de rubriek Forum discussieerden lezers over een historische stelling of vraag. Hier leest u de resultaten van de laatste stelling (oktober 2015).

  DE STELLING VAN DEZE MAAND:

   

  ‘Nederland moet excuses maken voor de Jodendeportatie’

  ‘Voor zijn tijd heeft hij iets groots verricht’

  Slechts 28 procent van de repsondenten is het eens met de stelling dat Nederland excuses moet aanbieden voor de deportatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. ‘Het is de hoogste tijd hiervoor,’ vindt M. Nieuwenhuis. ‘Nu wij zo veel meer weten over het functioneren van het ambtenarenapparaat, de politie, de NS en medeburgers… We moesten ons diep schamen!’ Ook M. Koudijs is voor excuses: ‘Zat Nederlanders hebben geholpen aan de deportaties, vaak uit hoofde van hun beroep of functie. Men had het lef niet om te weigeren of ontslag te nemen. Zonder kwade bedoeling is het deportatiesysteem in stand gehouden en daarvoor mag je best excuses aanbieden, als dat gewenst is.’

  Zo’n twee op de drie deelnemers vindt niet dat Nederland excuses verschuldigd is voor de Jodendeportatie. Een argument dat in veel reacties wordt gebruikt, is dat Nederland wegens de bezetting niet verantwoordelijk was hiervoor. ‘Nederland heeft geen Joden gedeporteerd, dat deden de nazi’s’, vat Sylvia Udo het samen. M. Dingjan is het daarmee eens, maar merkt ook op dat wel excuses gemaakt zouden kunnen worden voor de ontvangst van de teruggekeerde overlevenden uit de kampen.

  Veel deelnemers vinden dat excuses alleen gemaakt kunnen worden door de daders zelf. ‘Ik ben voor het erkennen van fouten, het toegeven van misdaden, het verzachten van nog bestaande pijn – inclusief schadevergoeding -, het teruggeven van gestolen goederen, maar excuses hebben alleen zin als zij worden aangeboden door degenen die het onrecht hebben aangedaan. Door anderen, de regering, het parlement, de koning, vind ik een loos gebaar’, schrijft A. Kelder.

  Een aantal respondenten hekelt de ‘excuus-hype’. ‘Als elk land excuses moest maken voor elke misdaad tegen de menselijkheid waartegen dat land misschien te weinig heeft ondernomen, heeft de hele wereld een dagtaak aan het excuses maken tegenover de hele wereld’, stelt Lex Janssen zich voor. Zoiets vindt ook Martin Pruimers: ‘De excuses-cultuur is een goedkope manier om van je schuld af te komen.’

  EENS 28 %
  ONEENS 65 %
  GEEN MENING 7 %

  Klik hier voor een overzicht van eerdere stellingen en reacties…