• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Eerste Wereldoorlog links

  Hier vind je een aantal interessante sites, interactieve tijdlijnen en filmpjes over de Eerste Wereldoorlog, zoals een documentaire over de opvang van Belgische vluchtelingen in Nederland en een fotoserie van Britse propagandaposters.

  Meer weten over de Eerste Wereldoorlog? Klik op een van de buttons.


   

  Belgische vluchtelingen

  In 2002 maakte Andere Tijden een uitzending over de vluchtelingen in Nederland en de maatregelen die Nederland nam om ongewensten buiten de grens te houden.
  Bekijk hier de uitzending.


   

  Torhout in de Eerste Wereldoorlog

  Het Belgische plaatsje Torhout maakte roerige jaren mee tijdens de Grote Oorlog. Torhout was een van de voornaamste bevoorradings- en verplegingscentra dicht bij de vastgeklonken frontlijn en vormde bovendien een rustfront voor Duitse soldaten. Bekijk in deze interactieve tijdlijn hoe het stadje de oorlog doormaakte.
  Ga naar de interactieve tijdlijn van Torhout.
   

  Engelse oorlogspropaganda

  De universiteit van Leeds verzamelde de mooiste posters van Engelse oorlogspropaganda. Bekijk ze op de site van de universiteit.
  Bekijk Engelse propaganda uit de Eerste Wereldoorlog.
   

  Gedichten uit de Eerste Wereldoorlog

  De universiteit van Oxford heeft een online collectie samengesteld van oorlogspoëzie. Meer dan 7000 documenten zijn hierin opgenomen. Een team van de universiteit heeft een gedichtencollectie en biografie opgesteld van negen Britse soldaten en één verpleegster, onder wie Robert Graves: ‘When I’m killed, don’t mourn for me – Shot, poor lad, so bold and young – Killed and gone. Don’t mourn for me – On your lips my life is hung – o, friends and lovers, you can save – your playfellow from the grave’.
  Lees hier de gedichten.
   

  Europeana 1914-1918

  Deze website bevat veel (informatie over) bronnen uit de Eerste Wereldoorlog. Met verhalen, films en ander materiaal. Bovendien kunnen gebruikers hun eigen familiegeschiedenis toevoegen. De site is tot stand gekomen als samenwerkingsverband tussen verschillende Europese universiteiten en archieven.
  Ga naar de site van Europeana.
   

  Geschiedenislokaal Utrecht WO1

  Filmpjes, documenten, foto’s, kranten en brieven brengen de Eerste Wereldoorlog dichtbij. Ze vertellen over de gevolgen van de oorlog hier in Nederland, in het bijzonder in de provincie Utrecht: mobilisatie, Belgische vluchtelingen, schaarste en de komst van voormalig Duitse keizer Wilhelm II. Didactische tips en opdrachten helpen om de bronnen te gebruiken in de klas. Ze lenen zich ook goed voor het maken van een profielwerkstuk.
  Ga naar de site van Geschiedenislokaal Utrecht WO1.
   

  EersteWereldoorlog.nu

  EersteWereldoorlog.nu is het platform voor de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Blogartikelen bieden nieuws en gevarieerde en betrouwbare achtergrondinformatie over de herdenking. De agenda geeft een overzicht van tentoonstellingen, lezingen, festivals, symposia en andere activiteiten die in het kader van de herdenking worden georganiseerd. Ook bevat de website actuele informatie over de belangrijkste literatuur, films, games en educatieve programma over de Eerste Wereldoorlog. EersteWereldoorlog.nu is een samenwerkingsverband van het NIOD, instituut voor oorlogs- holocaust en genocidestudies, het Nederlands Openluchtmuseum en Museum Huis Doorn.
  Ga naar de site van EersteWereldoorlog.nu