• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Cynthia McLeod

  Surinaamse geschiedenis

  Dubbelinterview, 15.30-16.30

  Voor de tweede keer is de Surinaamse historicus Cynthia McLeod aanwezig op het Geschiedenis Festival. Zij gaat in gesprek met koloniaal en maritiem historicus Suze Zijlstra over de rijke (orale) verhalende tradities van Suriname, en de verschillende manieren waarop de geschiedenis van dit land kan worden onderzocht en vastgelegd.
  Het gesprek wordt geleid door Bas Kromhout, redacteur van Historisch Nieuwsblad.

  Cynthia McLeod (Suriname, 1936) is schrijver en specialist in het slavernijverleden van Suriname. Zij was docent Nederlands in Paramaribo en woonde in onder andere Venezuela, de Verenigde Staten en België, waar haar man ambassadeur was. In die periode begon zij met schrijven en met historisch onderzoek. Haar debuut, de roman Hoe duur was de suiker (1987) over de achttiende-eeuwse suikercultuur, werd een bestseller die ook werd verfilmd. Later volgden onder meer De vrije negerin Elisabeth, gevangene van kleur en Die revolutie niet begrepen.

  Met de jaren heeft McLeod bijzonder veel kennis van de Surinaamse geschiedenis opgedaan, kennis die ze graag met anderen deelt. Ze geeft colleges over het slavernijverleden aan diverse Amerikaanse en Canadese universiteiten, en ze organiseerde educatieve tochten langs vroegere Surinaamse plantages en stadswandelingen door het historische centrum van Paramaribo.

  Tijdens haar lezing op het Geschiedenis Festival zal McLeod ingaan op volksverhalen en orale traditie. Zulke verhalen bevatten vaak mythes en stereotypen. ‘In familieverhalen maakt de familie bijna altijd een mooie rol voor zichzelf, terwijl dat niet altijd waar hoeft te zijn,’ zegt McLeod. Een voorbeeld daarvan betreft een drietal huizen in de Heerenstraat in Paramaribo, die volgens de orale overlevering aan het einde van de achttiende of het begin van de negentiende eeuw door een Joodse man zouden zijn gebouwd voor zijn dochters. Door onderzoek te doen kwam McLeod erachter dat dit niet klopte. De huizen werden indertijd verhuurd en met de opbrengst werd een christelijke school bekostigd.

  Toch kunnen er door familieverhalen ook nieuwe waarheden aan het licht komen. In Suriname is het Misi de Neef-kostuum erg bekende kledij voor feestdagen. Iedereen kent die naam, maar veel mensen weten niet dat Miss de Neef de buitenvrouw was van Baron Schimmelpenninck van der Oye, die als administrateur met zijn gezin naar Suriname kwam. Zijn familie in Nederland wist tot de jaren 70 niet dat hij in Suriname aan andere vrouw en kinderen had. ‘Hoewel dit gegeven eerst misschien pijnlijk voor hen was, gaan de familie van zijn eerste vrouw en de familie van Miss de Neef nu goed met elkaar om.’