• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Biografie en synopsis Wim Blockmans


  Wim Blockmans (Antwerpen, 1945) promoveerde in Gent met een proefschrift over over burgers en politiek in Vlaanderen in de late Middeleeuwen. Na werkzaam te zijn geweest aan de universiteiten van Gent en Rotterdam, werd Blockmans in 1987 hoogleraar Middeleeuwse geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. In 2010 ging hij met emeritaat.

  Blockmans publiceert voornamelijk over de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne tijd en heeft titels op zijn naam staan als Eeuwen des onderscheids. Geschiedenis van de Europese middeleeuwen, De volksvertegenwoordiging in Vlaanderen (1384-1506) en Metropolen aan de Noordzee. Geschiedenis van Nederland, 1100-1555.

  Synposis

  In de stad gebeurt het
  Vanaf de tiende eeuw groeit in heel Europa de bevolking en neemt het aandeel van de stedelingen toe, uiteraard met regionale verschillen en schommelingen in de tijd. Die beweging begint in Italië en daar is ze tot in de zestiende eeuw ook het verst  ontwikkeld. De Lage Landen volgen als een goede tweede. Tot heden toe is het stedelijk netwerk hier bijzonder dicht gebleven, al verschuift de kern regelmatig. De grotere steden vormen door hun intensieve sociale interactie de bakermat voor creativiteit op alle gebieden. Hun onderlinge competitie zorgt voor de dynamiek van het systeem als geheel.