

Groningen betaalt de prijs
De Tweede Kamer debatteert over de gaswinning in Groningen. In het eindrapport Groningers boven gas schreef de enquêtecommissie dat ‘de belangen van de Groningers stelselmatig genegeerd zijn bij de gaswinning’. Die uitkomst is geen verrassing. Al in 2020 schreef Emiel Hakkenes over de geschiedenis van de aardgasindustrie en de gevolgen voor inwoners van de provincie. ‘De Groningers zijn de grote verliezers. Beloftes uit Den Haag zijn meermaals niet waargemaakt.’


Driftige baasjes
Zonderling gedrag van machtshebbers is van alle tijden: Abraham Kuyper stond ooit naakt voor zijn hotelraam, Henk Vredeling keek vaak te diep in het glaasje en Willem III had woede-uitbarstingen.


D-day en Operatie Overlord
Generaal Eisenhower verklaarde dat de geallieerde opmars niet kon mislukken. Maar dat was bluf. Ondanks de goede planning en de vele oefeningen was D-day een riskante operatie.


De kleur van Egypte
Egypte verbiedt het RMO om opgravingen te doen in Sakkara, omdat het museum met de tentoonstelling ‘Kemet’ mee zou werken aan de onjuiste toe-eigening van de Egyptische cultuur.


Historische BoekenCast
Luister naar de derde aflevering van de Historische BoekenCast, met interviews met Frits van Oostrom en Trudy Dehue.
Nieuwste berichten


Stachanov: held of uitslover?
Mijnwerker Andrej Stachanov produceerde in 1935 op één dag maar liefst vijftien keer meer steenkool dan zijn collega’s.


Jill Lepore: ‘Kolonisten waren constant bang voor hun slaven’
De Amerikaanse historicus Jill Lepore onderzocht een vermeend complot van slaven in achttiende-eeuws New York.


Dieren met mensenmanieren
Dieren figureren vaak in spotprenten en politieke uitingen. Soms is dat grappig en onschuldig, maar het kan ook gevaarlijke vormen aannemen.


Redders van de Britse monarchie
De onverwachte troonsafstand van Edward VIII stortte Groot-Brittannië in een crisis. Hoe moest het nu verder met de monarchie?
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Rusland


Een Hollandse scheepsbouwer in Rusland
Ruslands dankt zijn opkomst als grootmacht grotendeels aan de achttiende-eeuwse Hollandse scheepsbouwer Cornelis Cruys.


De Slag om Stalingrad
Poetin trok tijdens de herdenking van de Slag om Stalingrad parallellen tussen de Tweede Wereldoorlog en de huidige strijd met Oekraïne. Bij de Slag om Stalingrad vielen ontelbaar veel doden.


De meedogenloze Lenin
Bij velen leeft het beeld van Vladimir Iljitsj Oeljanov als nobele socialist, die gedreven door humanitaire idealen een samenleving nastreefde waarin welvaart en politieke invloed op rechtvaardige wijze waren verdeeld. In werkelijkheid juichte Lenin de moordpartijen van zijn bolsjewieken toe, en legde hij de fundamenten voor Stalins totalitaire politiestaat. De speelfilm Taurus (2001) van de…


De inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan
Op Eerste Kerstdag 1979 vielen Sovjettroepen Afghanistan binnen. Een militaire operatie die slechts enkele weken had moeten duren, groeide uit tot een verblijf van een kleine tien jaar, en een ongekende opleving van de Koude Oorlog. Wat bezielde het Kremlin om hieraan te beginnen? Dankzij opengestelde Kremlin-archieven weten we nu het antwoord. De Sovjet-Unie heeft…
Ontdek dossiers

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.
Evenementen


Geschiedenis Festival
Op 7 oktober 2023 vindt de achtste editie van het Geschiedenis Festival plaats, een dag die de echte geschiedenisliefhebber niet mag missen!


Collegedag: De Bataafs-Franse Tijd
Vier specialisten nemen u mee naar de dramatische tijd van de Bataafse Republiek en de Franse heerschappij (1795-1813).


Vijfdaagse reis – de Spaanse burgeroorlog
Reis met Willem Melching naar het Spanje van de burgeroorlog. Bezoek overblijfselen en monumenten, van de Guernica tot de bunkers in Parque Oeste.