

Historische BoekenCast
In de nieuwe aflevering van de Historische BoekenCast schuift Annet Mooij aan om te vertellen over haar biografie over Ischa Meijer. Hij was een even hoekige als onmogelijke bevrijder van de tweede generatie oorlogsslachtoffers en vertoonde wat we nu extreem grensoverschrijdend gedrag zouden noemen. ‘Hij noemde zichzelf slachtoffer van de slachtoffers en schreeuwde dat van zich af.’


Bijna-oorlog met Venezuela
Venezolanen stemden bij een referendum voor de annexatie van grensgebied Essequibo. Begin twintigste eeuw raakten Nederland en Venezuela verzeild in een hoogoplopend conflict om Curaçao.


Chillen in het kantoor van Churchill
Slapen op historische plekken heeft iets magisch. ‘Het is de opwinding om je ogen te mogen sluiten daar waar ooit de verhalen van deze wereld zijn geschreven.’


‘Het was alsof ik Julius Caesar aankeek’
Tom Buijtendorp bekeek het dodenmasker van Julius Caesar. ‘De verdikking in Caesars schedel was het gevolg van een zware bevalling.’


Wilders herhaalt oude racistische complottheorie
Geert Wilders propageert het idee van ‘omvolking’. Dit angstbeeld heeft een lange geschiedenis, die begint bij Amerikaanse racistische wetenschappers in de negentiende eeuw.
Nieuwste berichten


Markante koppen
Aan het begin van de zeventiende eeuw bloeide de kunstmarkt in de Nederlanden. Er ontstonden nieuwe genres, zoals de tronie.


Koninklijke peptalk via de radio
Wilhelmina probeerde het moreel van haar luisteraars hoog te houden. Haar Britse collega George IV gebruikte vergelijkbare retoriek.


Hoog spel van de hartenkoningin
Elizabeth Stuart woonde veertig jaar in ballingschap in de Nederlandse Republiek. Al die tijd probeerde ze het land van haar man terug te krijgen.


Komt een varken bij de rechter
Van de dertiende tot in de zeventiende eeuw werden varkens en koeien, ja zelfs ratten en sprinkhanen, na een misstap voor de rechter gebracht.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier populisme


De populistische People’s Party
Ron DeSantis wil meedoen aan de presidentsverkiezingen. Met de Amerikaanse grondlegger van het populisme, de People’s Party, heeft de Republikein weinig gemeen.


De successen van Pierre Poujade
De overwinning van BBB wordt toegeschreven aan het grote aantal proteststemmen. In de jaren vijftig leidde de Fransman Pierre Poujade een partij die opkwam voor de gewone man.


De eerste populistische president van Amerika
In 2016 betrad Donald Trump het Witte Huis met dezelfde belofte als Andrew Jackson in 1829: de elite moest plaatsmaken voor een man van het volk.


Boer Koekoek tegen de Haagse kaasstolp
In de jaren zestig speelde Boer Koekoek met zijn Boerenpartij handig in op de afkeer van de Haagse kaasstolp onder veel gewone kiezers.
Ontdek dossiers

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.