

Opeens brak in heel Europa de revolutie uit
In de jaren 1848-1849 was Europa in de ban van vele revoluties. Van Palermo tot Parijs en van Wenen tot Boedapest pikten de burgers het niet meer en wankelden de tronen. In een monumentaal boek schetst Christopher Clark de ontwikkelingen op het hele continent. Ook die in Nederland, dat door snelle hervormingen een revolutie wist te voorkomen.


Seksueel geweld als oorlogswapen
Er komt steeds meer bewijs voor seksueel geweld door Hamas tijdens en na de aanval op 7 oktober. Seksueel geweld is al eeuwenlang een doeltreffend wapen om gemeenschappen te ontwrichten.


Bijna-oorlog met Venezuela
Venezuela mobiliseert zijn leger om het olierijke grensgebied Essequibo in Guyana te annexeren. In 1908 raakten Nederland en Venezuela verzeild in een hoogoplopend conflict om Curaçao.


Maak van de tijdlijn geen frontlijn
Volgens Beatrice de Graaf kan geschiedenis leiden tot fanatisme. ‘Het verleden wordt een afrastering vol scherpe punten om het eigen kamp van de ander af te grenzen.’


Maestro Leonard Bernstein: in alle opzichten gulzig
De wervelende biopic Maestro toont ‘Lenny’ als een in alle opzichten gulzig mens. Het zorgde voor een complexe (liefdes)relatie met zijn vrouw, die het hart vormt van de film.
Nieuwste berichten


Sancties: een vreedzaam en stil, maar dodelijk wapen
Vanwege de oorlog in Oekraïne neemt de internationale gemeenschap economische sancties tegen Rusland. Toen deze aanpak een eeuw geleden werd geïntroduceerd was er al discussie over.


Haile Selassie: De Afrikaanse messias
Decennialang gold Haile Selassie als het boegbeeld van de Afrikaanse emancipatie. Maar uiteindelijk ging hij roemloos ten onder.


Toen een platenhoes nog kunst was
De kunst van het ontwerpen van platenhoezen is verdwenen. Een nieuwe documentaire laat zien wat er verloren is gegaan.


Komt een varken bij de rechter
Van de dertiende tot in de zeventiende eeuw werden varkens en koeien, ja zelfs ratten en sprinkhanen, na een misstap voor de rechter gebracht.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier populisme


Boer Koekoek tegen de Haagse kaasstolp
In de jaren zestig speelde Boer Koekoek met zijn Boerenpartij handig in op de afkeer van de Haagse kaasstolp onder veel gewone kiezers.


Hoe ‘demagoog’ een nare betekenis kreeg
De Griekse elite zorgde er in de Oudheid voor dat het woord ‘demagoog’ de nare betekenis kreeg die het nu nog heeft.


Huey Long: kampioen van de gewone man
Politicus Huey Long kwam in de jaren dertig op voor arme Amerikanen, wit of zwart. Dat maakte hem tot een bedreiging van de gevestigde orde.


Kampioen van de populisten
Generaal Georges Boulanger was een man uit één stuk. Hij had een afkeer van Duitsers, Joden, democratie en sociale hervormingen. Die opstelling leverde hem eind negentiende eeuw een grote aanhang op. Hij baande de weg voor latere Franse populisten.

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.