Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
woensdag 21 oktober 2015

Ook vrouwen waren spion in de 17e eeuw


Akkerman ontdekte een Brits netwerk van spionnes die geheime boodschappen overbrachten of juist onderschepten. Een deel van de vrouwelijke spionnen stond op de loonlijst van de Engelse geheime dienst, tussen de prostituees die voor heel ander werk betaald kregen. De vrouwen werden vaak ingezet om brieven te bezorgen omdat ze vanwege hun sekse niet snel werden gefouilleerd. En als een spionne tegen de lamp liep, werd ze veel minder zwaar gestraft dan een mannelijke collega: een man werd opgehangen of gevierendeeld terwijl een vrouw vaak slechts een paar maanden werd opgesloten.


Elizabeth Stuart

Prinses Elizabeth Stuart (1596-1662), dochter van de Schotse Jacobus I, was kortstondig koningin van Bohemen. In 1620 werden zij en haar echtgenoot verjaagd, en vervolgens leefde Elizabeth als banneling in Den Haag. Er waren veel nieuwsgierige ogen die graag meelazen met haar correspondentie, dus versleutelde Elizabeth haar geheime brieven. Ze verving letters of hele woorden door combinaties van cijfers en letters, zoals hieronder.


 

Filmpjes spionage

Nadine Akkerman maakte filmpjes van de spionagetechnieken. Kijk bijvoorbeeld hoe Elizabeth Stuart brieven van Sir Thomas Roe ontcijferde: