• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  zondag 20 september 2020

  Shortlist bekend Libris Geschiedenis Prijs 2020

  Dit zijn de kanshebbers

  De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2020 is vandaag bekendgemaakt in radioprogramma OVT door juryvoorzitter Hans de Boer.

  Genomineerd zijn:

  • Enny De Bruijn, De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw (Prometheus)
  • Mar Oomen, Missievaders. Een familiegeschiedenis van katholieke wereldverbeteraars (Atlas Contact)
  • Pieter van Os, Liever dier dan mens. Een overlevingsverhaal (Prometheus)
  • Angelie Sens, De Kolonieman. Johannes van den Bosch (1789-1844), volksverheffer in naam van de koning (Balans)
  • Eva Vriend, Eens ging de zee hier tekeer. Het verhaal van de Zuiderzee en haar kustbewoners (Atlas Contact)

  In deze animatievideo komen alle kanshebbers voorbij.

  Over de Prijs

  De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.

  Jury 2020
  De jury van 2020 wordt gevormd door:

  Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Annelien de Dijn, hoogleraar Politieke Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht; Piet Emmer, emeritus-hoogleraar in de geschiedenis van de Europese expansie; Jan de Hond, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Inge Schriemer, Conservator Ontwikkeling, Zingeving en Ontspanning bij het Nederlands Openlucht Museum.

  Juryvoorzitter is dit jaar Hans de Boer, voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

  Uitreiking
  Op zondagochtend 25 oktober 2020 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2020 uitgereikt door juryvoorzitter Hans de Boer tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

  Libris Geschiedenis Prijs
  De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.

  Geschiedenis Festival
  Tijdens het Geschiedenis Festival op zaterdag 17 oktober 2020 in TivoliVredenburg in Utrecht worden de genomineerden geïnterviewd door jurylid en Volkskrant-redacteur Martin Sommer. Zie voor meer informatie www.geschiedenisfestival.nl.

  De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland, www.maandvandegeschiedenis.nl.