• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Romeinenweek

  30 april t/m 8 mei

  Dit jaar is het thema van de Romeinenweek ‘Water’. Net als de Nederlanders hebben ook de Romeinen een bijzondere band met water. Van Egypte tot Groot-Brittannië bouwden rijke Romeinen badhuizen en fonteinen, voeren grote en kleine schepen van de ene naar de andere haven en werkten soldaten aan kanalen en bruggen.

  Op deze pagina leest u verschillende artikelen over de Romeinen en hun band met water.

  Meer weten over de Romeinenweek? Klik hier.

   

  Alle rivieren leiden naar Rome

  Polders, dijken en kanalen: Nederland heeft historisch een bijzondere band met water. Maar daarin staan we zeker niet alleen. De Romeinen voelden zich ook thuis in en op het water. Van Egypte tot Groot-Brittannië bouwden rijke Romeinen badhuizen en fonteinen, voeren grote en kleine schepen van de ene naar de andere haven en werkten soldaten aan kanalen en bruggen. In het kader van de Romeinenweek, van 30 april t/m 8 mei 2016, besteedt Historisch Nieuwsblad de week regelmatig aandacht aan het thema ‘Water’ in de Romeinse tijd.
  Lees het hele artikel.
   

  Romeinse wegen in Nederland

  Wie in Nederland op zoek gaat Romeinse wegen, zal geen keurig geplaveide straten tegenkomen. Archeologen moeten het doen met enkele laagjes grind en een paar halfverrotte palen. Maar door het combineren van oude en nieuwe onderzoeksmethoden zijn we wel steeds beter in staat om het Romeinse wegennet in kaart te brengen. En die nieuwe inzichten dwingen ook steeds meer bewondering af voor de logistieke prestaties van de Romeinen.
  Lees het hele artikel.
   

  Garum, dé Romeinse smaakmaker uit zee

  De Romeinen hengelden hun vis uit de zee voor dé smaakmaker van de Oudheid: garum, gefermenteerde vissaus. Garum is het vocht dat overblijft na het fermenteren van vis. Van garum werd vissaus gemaakt. Dat ging in sauzen,  marinades, dressings, stoofpotten, ovenschotels en zelfs desserts. Maar liefst 347 van de 459 recepten uit het enige kookboekje dat we nog kennen uit de Oudheid, De re coquinaria, vragen om vissaus. Manon Henzen van eet!verleden schreef er een stuk over voor Historisch Nieuwsblad – mét recept!
  Lees het hele artikel