• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Podcast: Jan Brokken over zijn nieuwste boek

  De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde

  Historisch Nieuwsblad-redacteur Bas Kromhout interviewde schrijver Jan Brokken over zijn nieuwe boek, De rechtvaardigen. Hierin beschrijft Brokken hoe een Nederlandse consul in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog duizenden gevluchte Joden wist te redden. Op deze pagina kunt u de podcast beluisteren.

  De podcast bestaat uit vier afleveringen. Brokken vertelt in de gesprekken hoe zijn boek tot stand kwam en licht het bijzondere verhaal van consul Jan Zwartendijk toe.

  Aflevering 1:

  Aflevering 2:

  Aflevering 3:

  Aflevering 4:

   

  De rechtvaardigen

  Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas, in Litouwen, een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Transsiberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog.

  Het verhaal van die Nederlandse consul, Jan Zwartendijk, is even verheffend als heldhaftig. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Hij werd bij zijn actie geholpen door zijn Japanse collega in Kaunas en de Nederlandse ambassadeur in Riga. In 1997 kreeg hij postuum de Yad Vashem-eretitel “Rechtvaardige onder de Volkeren’. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van veel van de ontkomen Joden in een meeslepend epos, waarin een treffend beeld wordt geschetst van een wanhopige tijd. De rechtvaardigen is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment.
  Bestel De rechtvaardigen in onze webshop.


  Bestellen

  22,99 Aantal: