Contact | Adverteren | Login | Lezersservice

Het novembernummer van Historisch Nieuwsblad

maandag 13 november 2017

Nieuw-Guinea, Via Appia, kinderarbeid en Lenin

In het novembernummer van Historisch Nieuwsblad wandelt u met Fik Meijer over de 'koningin der wegen': de 2300 jaar oude Via Appia. Meijer beschrijft beeldend hoe efficiënt het  Romeinse wegennet was en hoe oncomfortabel het was om per rijtuig te reizen. 

Historisch Nieuwsblad 11 - 2017

Was het Nederlandse Nieuw-Guineabeleid echt zo pijnlijk als regelmatig wordt beweerd? In ...ons novembernummer worden vijf misverstanden ontzenuwd. Ook leest u het verhaal van 119 NSB'ers die in 1947 op Biak aan hun rehabilitatie werkten. Het stelletje...

€ 7,99 | Koop nu

Ook de voorpublicatie gaat over de Oudheid. Catherine Nixey schreef een voortreffelijk boek over de eerste, door gruwelijk geweld gekenmerkte eeuwen van het christendom. We kozen een hoofdstuk waarin ze korte metten maakt met mythes over wrede vervolgingen van christenen door de Romeinen. 

Het dossier staat deze maand in het teken van Nieuw-Guinea. In 1947 meerde er een schip met 119 Nederlandse collaborateurs aan. De groep deed mee aan een  heropvoedingsexperiment. Mirjam Janssen zocht uit hoe het de deelnemers verging. Bart Stol beschrijft het pijnlijke verlies van deze kolonie en ontzenuwt vijf misverstanden over de Nederlandse Nieuw-Guineapolitiek. 

Verder in de huidige editie van Historisch Nieuwsblad geeft Lenin vijf lessen om een revolutie succesvol te maken, leest u een portret van VOC-topman Jacques Specx en ontdekt u dat er tegen kinderarbeid lange tijd nauwelijks bezwaar werd gemaakt.

Nieuwsgierig geworden?
Bestel hier ons novembernummer zonder verzendkosten of word lid van Historisch Nieuwsblad.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Gouden Eeuw

Eerste Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog

VOC

Middeleeuwen