• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Links december 2014

   
  Bij ‘Gouden Handel’

  In een achtdelige serie over de Moedernegotie neemt het radioprogramma OVT zijn luisteraars mee naar plekken langs de Oostzee.

  Aflevering 1 gaat over de Hanze in de Nederlanden (Zwolle, Antwerpen en Brugge).
   

  Aflevering 2 gaat over de Moedernegotie in Holland (Amsterdam en Hoorn). 
   

  In de volgende afleveringen gaat OVT onder meer in op de noord-Duitse steden aan de Oostzee, handelssteden in de Baltische staten en in Scandinavië. U vindt de afleveringen hier

  Handelsland Nederland was gebaat bij een rustige Oostzee en had belang bij een machtsevenwicht tussen de vijanden Zweden en Denemarken. Om te voorkomen dat één van de twee landen te veel macht kreeg, steunde Nederland afwisselend Zweden en Denemarken. De NTR-serie De Gouden Eeuw besteedde een aflevering aan de moedernegotie. Bekijk de aflevering hier. Lees het artikel ‘Geld uit graan‘ over deze aflevering.

  De handel met Oostzeegebied bracht meer rijkdom dan de VOC. Meer weten over dit onderwerp? Lees artikelen uit ons archief over Cornelis Hooft of over Cornelis Cruys, een Hollandse scheepsbouwer in Rusland.

  Lees ook ‘De hele wereld kwam hier bijeen’, een stadswandeling door het Amsterdam uit de Gouden Eeuw. Dit jaar maakte het Stadsarchief Amsterdam een animatie van de groei van Amsterdam tijdens de Gouden Eeuw.
   

   

  Bij ‘Boeven vangen’

  In februari 1981 leidde de ontruiming van een aantal kraakpanden in Nijmegen tot grootschalige ongeregeldheden. Omdat de krakers hadden aangekondigd zich tot het uiterste verzetten en de politie onvoldoende was toegerust voor de ontruiming werd de assistentie van de Koninklijke Marechaussee ingeroepen. Lees een artikel uit ons archief, ‘Marechaussee de straat op’, over de ontruiming en de daaropvolgende discussie.

  Op 26 oktober 1814 ondertekende de latere koning Willem I de oprichtingsakte. Hij streepte de naam Gendarmerie door en maakte er Marechaussee van. Bekijk de oprichtingsakte.

  Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie publiceerde een fotoreeks over 200 jaar Marechaussee op hun site.

   

  Bij ‘Commerciële tv viel niet te stuiten’

  In juni 1964 begon de bouw van het REM-eiland. Het polygoonjournaal maakte een item over ‘de zender die niet mag, maar toch doet’.
   

  De politiek was niet enthousiast over een commerciële speler in het Nederlandse omroep bestel. Bekijk de Andere Tijden-aflevering over ‘nieuwe media uit oude dagen’ (2000).
   

  Grote koppen en boze brieven. Weten wat de kranten in 1964 over het REM-eiland schreven? U leest het in het online archief van Delpher.