• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch inloopspreekuur

  Neem uw foto, document of voorwerp mee

  Gratis advies en datering door conservatoren en archeologen 

  Tijdens het historisch inloopspreekuur kunt u kort een expert raadplegen over uw archeologische vondst, historisch voorwerp of (oorlogs-)document. Misschien heeft u moeite met het ontcijferen van een oude brief. Of u wilt weten hoe oud die scherven en botresten zijn die u vond in uw achtertuin. Of wellicht heeft u uit een erfenis een foto die u niet kunt dateren? Een onbekend gebruiksvoorwerp uit betovergrootvaders tijd?
   
  Experts van onder andere het Archeologisch Museum Haarlem, het Noord-Hollands Archief, Museum Huis van Hilde en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zullen tijdens het spreekuur proberen uw vragen over de herkomst van uw voorwerp te beantwoorden, of u te vertellen waar u verder kunt zoeken. 

  Sluit aan in de rij voor de juiste expert, en doe nieuwe kennis op over dat document of object dat u al jaren in uw bezit heeft. Toekijken en meeluisteren mag natuurlijk ook.
   
  Wat de experts kunnen beoordelen
   
  – Potscherven, botresten en andere archeologische vondsten uit Nederland
  – Brieven, dagboeken en (oorlogs)documenten
  – Foto’s en prenten
  – Foto’s en prenten uit Haarlem en omgeving
  – Kleine kunst- of gebruiksvoorwerpen
  – Oude munten
   
  Eerste spreekuur: 10.00 – 11.30
  Tweede spreekuur: 14.00 – 15.00
   
  Enkele van onze experts (meer namen volgen):
   
  Alexander de Bruin: conservator beeldcollecties van het Noord Hollands Archief
  specialisatie: foto’s, prenten, atlassen, landkaarten en schilderijen
  tevens expert voor gebruiksvoorwerpen / kunst 1600 – 1900
   
  Anja van Zalinge, stadsarcheoloog Haarlem
  specialisatie: stedelijke bodemvondsten, Middeleeuwen en Nieuwe tijd (1000-1900)
   
  Huis van Hilde – archeologisch deskundige
  specialisatie: niet-stedelijke bodemvondsten, plattelandsarcheologie, Noord-Holland, prehistorie, oude munten

  Spelregels Historisch inloopspreekuur
   
  Omdat het inloopspreekuur ook voor het festival een primeur is, kunnen wij niet voorspellen hoeveel mensen er op het spreekuur komen en hoeveel tijd iedereen krijgt. We vragen of de experts rekening willen houden met de drukte en de wachtrijen, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen. Afhankelijk van de drukte kunnen zij meer of minder tijd aan u besteden. En als het rustig is, kunt u alle tijd nemen.
   
  WAT U KUNT MEENEMEN
  Archeologische vondsten: De experts beoordelen alleen archeologische vondsten uit Nederland, en vondsten die u bij voorkeur zelf heeft gedaan. De locatie en de omstandigheden van de vondst kunnen namelijk veel vertellen over het voorwerp, en dat helpt de expert bij duiden en dateren. 
   
  Voorwerpen worden waar mogelijk gedateerd of geïdentificeerd. De experts doen er alles aan om u historisch relevante achtergrondinformatie te geven, boeiende weetjes en aanknopingspunten voor verder onderzoek.

  Ingebrachte voorwerpen worden niet getaxeerd op verkoop- of verzekeringswaarde. Aan uitspraken van de experts vallen geen rechten of beloftes te ontlenen, ze zijn er niet op uit uw voorwerpen te kopen of voor het archief in te zamelen.
   
  Breng alstublieft geen verboden of gevaarlijke voorwerpen in, zoals explosieven en wapens, messen, chemische stoffen, koralen, beschermde diersoorten e.d.

  Neem alleen voorwerpen mee die u zelf kunt optillen en vervoeren. U kunt natuurlijk wel foto’s van grote voorwerpen aan de expert laten zien.
    
  Geen voorwerpen die opslagproblemen kunnen geven door grootte en gewicht, zoals meubels en grote schilderijen, of die zitplaatsen en gangpaden kunnen blokkeren.
  Voorwerpen mogen andere bezoekers geen hinder opleveren bij het bezoeken van het festival. 
   
  Bezoekers zijn te allen tijde verantwoordelijk voor hun eigen voorwerpen. De experts, en de organisatie en medewerkers van het Geschiedenis Festival en de Philharmonie (en de garderobe) zullen uw objecten uiteraard voorzichtig behandelen, maar bezoekers blijven zelf verantwoordelijk voor vervoer/verpakking/opslag van hun bezittingen en voor eventuele schade.