• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  GGQ 2013 – Vraag 20

  Het middeleeuwse Roelantslied is wereldberoemd. Wie was de echte Roelant?

  a) De legeraanvoerder Roland, die in 778 sneuvelde toen de achterhoede van een Frankisch leger bij Roncesvalles werd aangevallen door de Basken.
  b) De krijgsheer Roeland, die in 799 het leven van Karel de Grote redde door een voor de keizer bedoelde pijl op te vangen.
  c) De heilige Rolandus, voorganger van een Spaanse ridder-kloosterorde, die tot 805 standhield tegen de oprukkende Moren.
  d) Roland I, de beroemde zoon van Willem de Veroveraar, die vanaf 1071 in tien jaar het grootste deel van het Britse eiland veroverde.

  Antwoord: a) Het Nederlandse Roelantslied is een bewerking van het Franse Chanson de Roland, dat waarschijnlijk tussen 1050 en 1150 voor het eerst opgetekend werd. Het lied speelt zich af in de tijd van Karel de Grote, en is gebaseerd op Roland, een Frankisch legerleider in het leger van Karel de Grote. Na een verwoede strijd tegen de Basken (in het lied omschreven als Saracenen), trok het Frankische leger zich in 778 na Chr. terug uit Spanje. Roland liep echter met de achterhoede van het Frankische leger bij Roncesvalles in een hinderlaag van de Basken, en wachtte hierbij zo lang met het inroepen van hulptroepen dat hij en een groot deel van zijn soldaten het leven lieten.