• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  ‘Er moet een Koloniaal Historisch Museum komen’

  Historisch Nieuwsblad pleit voor virtueel museum voor koloniale geschiedenis

  Moet Nederland een Koloniaal Historisch Museum krijgen? Historisch Nieuwsblad legde deze vraag voor aan 120 deskundigen. Daarvan vindt 63 procent dat zo’n museum nodig is. De resultaten van het onderzoek vindt u in ons decembernummer, dat vanaf 24 november verkrijgbaar is.

  Wat de ondervraagden betreft komt Amsterdam het meest in aanmerking als vestigingsplaats voor een Koloniaal Historisch Museum: 42 procent vindt dat het onderdeel van het Tropenmuseum zou kunnen worden.

  Daarnaast vroeg Historisch Nieuwsblad zes gastconservatoren om voorwerpen te kiezen die in een Koloniaal Historisch Museum te zien zouden moeten zijn. Dat levert een gevarieerde lijst op. Schrijfster Cynthia McLeod kiest een poppenhuis als model van een Indisch huis en cabaretier en presentator Jörgen Raymann pleit voor de Anansi-vertelboom.
   

  Virtueel Koloniaal Museum 

  Historisch Nieuwsblad roept de politiek op om als eerste stap de oprichting van een Virtueel Koloniaal Museum te steunen. Daarin zouden alle musea met koloniale voorwerpen in hun collectie kunnen samenwerken en hun verzameling kunnen tonen.
   

  Verzet in Suriname

  Een ander onderwerp dat uitgebreid aan bod komt in de nieuwe editie is verzet in Suriname. Historisch Nieuwsblad kreeg als eerste inzage in de memoires van procureur-generaal Frans van Haaren, die in 1933 het vuur liet openen op een demonstratie in Paramaribo. Ook is er aandacht voor politieman Frans Killinger. Hij probeerde in mei 1910 een staatsgreep te plegen in de voormalige kolonie.

  Bent u nieuwsgierig geworden? Bestel ons decembernummer dan nu zonder verzendkosten in de webshop of word lid van Historisch Nieuwsblad.


  Bestellen

  7,99 Aantal: