• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Digitale publicatie onderzoeksresultaten restauratie Oranjezaal online

  Bronnen door Eric Hennekam

  Op 24 juni vindt de lancering plaats van de digitale publicatie De Oranjezaal: catalogus en documentatie, over de restauratie van en het kunsthistorisch onderzoek naar de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander zal aanwezig zijn bij deze bijeenkomst, die georganiseerd wordt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

  NB De Oranjezaal is digitaal ook te bezoeken via Google Street View. [EH]
  De Oranjezaal werd van 1998 tot 2001 grondig gerestaureerd. Voor, tijdens en na de restauratie vond onderzoek plaats door medewerkers uit verschillende disciplines om het oorspronkelijke concept van de Oranjezaal te achterhalen en nauwkeurig in kaart te brengen. De website, ontwikkeld door het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, bevat een schat aan informatie over het interdisciplinaire onderzoek naar het ontstaan, de restauratiegeschiedenis, de iconografie van het unieke ensemble en de
  werkwijze en materiaalgebruik van de kunstenaars. Een deel van het onderzoek werd gefinancierd vanuit de onderzoeksprogramma’s MolArt en De Mayerne van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijke Onderzoek (NWO).

  De samenwerking van disciplines leverde een grote hoeveelheid unieke en gedetailleerde informatie op die nu is samengebracht in een digitale catalogus. Hiermee komt deze informatie beschikbaar voor alle belangstellenden. Naast de lancering van de digitale publicatie zijn er tijdens de bijeenkomst voordrachten van dr. Margriet van Eikema Hommes (TU Delft), dr. Robert van Langh (Rijksmuseum), prof.dr. Rudi Ekkart (oud-directeur RKD) en prof.em. Anne van Grevenstein (oud-directeur van de Stichting Restauratie Atelier Limburg).

  Over de restauratie van de Oranjezaal
  De Oranjezaal in Huis ten Bosch is een uniek geschilderd ensemble uit de Gouden Eeuw. De schilderingen en architectuuronderdelen werden in opdracht van Amalia van Solms (1602-1675) gemaakt door bekende schilders uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden ter nagedachtenis aan haar echtgenoot, stadhouder Frederik Hendrik (1584-1647). Van 1998 tot 2001 werd de Oranjezaal grondig gerestaureerd onder leiding van Stichting Restauratie Atelier Limburg. De restauratie en het omvangrijke onderzoek
  ervoor, tijdens en erna werden uitgevoerd door architectuurhistorici, kunsthistorici, chemici en restauratoren in opdracht van de toenmalige Rijksgebouwendienst (nu Rijksvastgoedbedrijf). Doel was het oorspronkelijke concept van de Oranjezaal te achterhalen en nauwkeurig in kaart te brengen.

  Bij de restauratie en het onderzoek waren verschillende organisaties betrokken: de Stichting Restauratieatelier Limburg, het Instituut Collectie Nederland en de Rijksdienst voor de
  Monumentenzorg (thans beide ondergebracht in de Rijksdienst Cultureel Erfgoed), het FOM Instituut AMOLF van de Universiteit van Amsterdam, NWO en het RKD. Het onderzoek illustreert het belang van interdisciplinaire samenwerking bij conservering van cultureel erfgoed.

  [Bron: persbericht RKD, 18 juni 2015]