Home Alle artikelen

Alle artikelen

Een overzicht van de artikelen die we recent hebben gepubliceerd.
‘Wijn is, als onderdeel van onze cultuur, met die cultuur meegegroeid, wijn gaat mee met de eeuwige golfbeweging van smaak en stijl. Wij drinken anders wijn dan onze voorouders en wij appreciëren andere wijnen’. Dit schreef culinair auteur Wina Born, bekend van vele columns en boeken rondom wijn en eten, in 1972. En als haar uitspraak ergens voor geldt, dan is het wel voor zoete wijnen. Anno 2016 zijn droge wijnen de norm. Wie van zoete wijntjes houdt, wordt door wijnkenners vaak meewarig aangekeken. Zoet is uit, droog is in. En toch staan zoetekauwen in een eeuwenoude traditie, en mogen zich in goed gezelschap weten. Zoete wijnen vormden namelijk eeuwenlang de top van de wijnpiramide. Waar komt die fascinatie met zoet en die hoge waardering eigenlijk vandaag? We gaan op zoek naar de geschiedenis van zoete wijnen.

Zoet voedt

Onderzoek lijkt uit te wijzen dat de mens een aangeboren voorkeur voor zoet heeft. Moedermelk is zoet, en zoet betekent daarmee veiligheid. Beginnende wijndrinkers vinden zoete wijnen meestal makkelijker dan droge. Bitter daarentegen wordt geassocieerd met gevaar, met vergif. Daarnaast hebben zoetstoffen als honing en suiker een hoge calorische waarde. Zoet voedt, zeg maar. Zowel honing als suiker zijn echter kostbare producten, zeker tot de 17e eeuw. Een drank serveren met een zoetstof erin geeft status, net als dat bij specerijen het geval was: ‘Kijk mij eens, ik heb het geld om honing/suiker te betalen!’
Een drank serveren met zoetstof erin geeft status, net als bij specerijen
De oudste alcoholische dranken bijvoorbeeld waren een mix van granen, fruit, kruiden én honing. Zowel in het Midden-Oosten als in noordwest Europa zijn van deze ‘blend’ sporen gevonden. Zo onderzocht de Amerikaanse hoogleraar Patrick McGovern (University of Pennsylvania) drinkgerei uit 700 voor Chr. in Denemarken en Zweden en toonde daarin sporen aan van wijn (aan de hand van wijnsteenzuur), graan, kruiden en honing. Bij de Grieken en Romeinen stonden zoete wijnen in hoog aanzien, denk bijvoorbeeld aan de beroemde falernum. De Romeinen maakten wijn door de toevoeging van defrutum, sterk ingekookte most van druiven. Deze zoetstof werd aan wijn toegevoegd om onder andere meer zuren en meer alcohol te krijgen, maar ook meer suikers.

IJswijn

Diverse Romeinse auteurs vertellen ook over een meer natuurlijke manier om zoete wijnen te maken: de druiven na de oogst twee tot drie dagen in de zon te laten drogen. Daardoor verdampt het sap in de druiven, maar concentreren de suikers zich. Bij vergisting levert dit stroperig zoete wijnen, zoals bijvoorbeeld de hedendaagse Italiaanse vin santo en de diverse passito’s. Virgilius vertelt dat druiven ook aan de stok kunnen blijven hangen tot ze bevriezen. Het sap dat van bevroren druiven wordt gewonnen is uiterst zoet, met geconcentreerde suikers. Moderne ijswijnen (Eiswein, icewine) worden nog steeds op deze manier gemaakt. De havenstad Monemvasia in Griekenland gaf zijn naam aan een van de duurste, zoete wijnen van de Middeleeuwen: malvayse of malvasia. Cato adviseert most te verwarmen in loden ketels; dat zou de wijnen zoeter maken. Dat toevoeging van lood wijnen inderdaad zoeter maakt, wisten ook de Hollanders die eeuwenlang de wijnhandel domineerden. Het toevoegen van lood (in de vorm van bijvoorbeeld loodwit) aan een vat wijn was een bekende techniek om zure wijnen zoeter te maken.
Zoete wijnen waren beter houdbaar en beter te vervoeren dan zure wijnen
Suiker heeft nog een andere belangrijke functie: het conserveert (denk aan jam). Zoete wijnen waren beter houdbaar en beter te vervoeren dan zure wijnen, en mede daarom kregen zij hun hoge status. In de middeleeuwen kwam dit onder andere tot uiting in de hoge prijzen die voor malvesye en romanie werden betaald. Dit waren zoete wijnen uit Griekenland die door de Venetianen verhandeld werden. In de middeleeuwse stadsrekeningen van de Lage Landen worden deze wijnen steevast tot de duurste gerekend. En het was niet voor niets dat een zoete wijn van Cyprus, de Commandaria, door Henri d’Andeli in 1224 in zijn gedicht La Bataille des Vins als koning van de wijnen werd uitgeroepen.

Versterkt met alcohol

In de vijftiende eeuw werden in Spanje, op Madeira en de Canarische Eilanden alternatieven voor de dure zoete Venetiaanse importwijnen ontwikkeld. Hieruit ontstonden onder andere malaga, madeira en iets wat we nu niet meer kennen, Canarische sack. Madeira was bovendien in de tijd van het ontstaan nog niet versterkt met alcohol. Datzelfde gold voor port. Port kennen de meeste mensen als een krachtige, meestal zoete rode wijn waaraan tijdens de gisting alcohol is toegevoegd. Maar oorspronkelijk was port een gewone stevige rode wijn uit de Douro, het achterland van de havenstad Porto. Aan die stevige wijn werd wat alcohol toegevoegd, om hem bestand te maken tegen het transport over zee. Dat toevoegen van alcohol bleek echter niet alleen de houdbaarheid te vergroten, maar ook de smaak zoeter te maken. En dat viel bij de afnemers, hoofdzakelijk de Britten maar ook de Hollanders, enorm in de smaak. Port bleef dan ook tot in de 20ste eeuw een van de bekendste en geliefdste zoete wijnen voor mensen met een diepe portemonnee.
Madeira was in Noord-Amerika zo populair dat de Amerikaanse onafhankelijkheid ermee beklonken werd
Aan de overkant van de oceaan gebeurde iets vergelijkbaars met madeira. De versterkte zoete wijnen van het eiland in de Atlantische Oceaan vonden een grote afzet in koloniaal Noord-Amerika. Zo populair was de drank daar dat de Amerikaanse onafhankelijkheid ermee beklonken werd. Een andere beroemde zoete wijn was de tokayer, of modern tokaji aszu, uit Hongarije. Voor dit type wijn zijn zeer rijpe druiven nodig, aangetast door een schimmeltje, de botrytis cinerea. De wijn die op die manier ontstond, gold (en geldt) als het summum van wijngenot. Prehistorisch drinkgerei uit Zweden, zoals deze situla, levert gegevens over een mix van wijn, granen, kruiden en honing. Penn Museum. De Franse koning Lodewijk XIV noemde tokaj ‘de wijn der koningen en de koning der wijnen’. Tsaar Peter de Grote was zodanig onder de indruk van deze wijn dat er in de streek een permanent Russisch kantoor gevestigd was, belast met de inkoop voor het hof. En ook in Habsburgse kringen was de wijn zeer geliefd. In onze streken stond Tokayer nog tot in de 20ste eeuw op de assortimentslijst van wijnhandelaren, waarvoor de hoogste prijzen betaald moesten worden. En zo kan de lijst met voorbeelden van de waardering voor zoete wijnen nog even doorgaan. In de 18e en 19e eeuw was champagne hoofdzakelijk zoet. Grote afnemer was, opnieuw, het tsaristische hof van Rusland. Zoet bleef in Rusland in de smaak vallen: nog tot in deze eeuw werden voor de Russische markt, voor vooral Russische oligarchen, in Georgië zoete wijnen gemaakt van de rode saperavi-druif. Ook hier speelt de status van zoet een rol. Ondanks het Russische embargo op Georgische wijn wordt die wijn overigens nog steeds gemaakt, en vindt zijn afnemers.

Omslag door bordeaux en opkomst gastronomie

Droge wijnen hebben natuurlijk ook altijd bestaan. De Romeinse legioenairs kregen zeker geen zoete wijnen als rantsoen, en wijn voor alledag was in heel Europa vanaf het ontstaan van de wijnbouw gewoon ‘droog’ en soms echt ‘zuur’. Dat het echter nu vooral droge wijnen zijn die de hoogste prijzen behalen en aan de top van de wijnhierarchie staan, is vooral aan de opkomst van bordeaux te wijten. De ster van de rode krachtige wijnen uit de streek van de Gironde begon in de 18e eeuw definitief te rijzen, om anno nu tot astronomische hoogten te stijgen. Ook het toenemende belang dat aan wijn-spijscombinaties wordt gehecht, speelt een rol bij de omslag naar voorkeur voor droge wijnen. Zoete wijnen combineren veel minder goed bij de moderne keukens dan droge.
Zoete wijnen combineren veel minder goed bij de moderne keukens dan droge
De grote zoete wijnen van weleer vinden tegenwoordig steeds minder afzet. Wijnboeren maken ze steeds minder, en de consument is niet bereid het geld ervoor uit te geven. Een eeuwenoude traditie dreigt daarmee te verdwijnen. Op Madeira bijvoorbeeld is de bananenteelt profijtelijker dan de druiventeelt (al lijkt het tij te kenteren). In de Douro zijn gewone, onversterkte tafelwijnen aan een opmars begonnen. En van malaga hebben de meeste mensen niet eens meer gehoord. Daarvoor moet je echt naar Andalusië op vakantie. Een goed glas madeira, port of een mooie tokaj blijft echter een uitzonderlijk én historisch verantwoord genoegen.

Smaaktip van eet!verleden

In de Oudheid en de Middeleeuwen kon zoete wijn nog niet gecombineerd worden met cacao of chocolade. Gelukkig kunnen we dat nu wel. Bij de beschreven zoete wijnen uit onze rijke culinaire geschiedenis suggereer ik dan ook deze historisch zeer onverantwoorde combinatie voor: maak dit verslavend lekkere chocolade-karameltaartje en experimenteer er op los met falerner, hypocras, port, madeira, monbazillac….

Foto: Jeroen Savelkouls

***

Afwisselend schrijven Manon Henzen van eet!verleden en Mariëlla Beukers van Wijnkronieken een artikel over culinaire geschiedenis voor Historisch Nieuwsblad. Manon Henzen is historica en richtte in 2012 historisch kookatelier eet!verleden op: kenniscentrum, winkel én kookruimte ineen. Haar voornaamste doel is oude smaken en smaakcombinaties opnieuw tot leven te wekken. Hiervoor stoft Manon receptenboeken af, speurt naar historische ingrediënten, schrijft artikelen en experimenteert in haar atelier. Kijk op www.eetverleden.nl voor een kijkje in de keuken. Mariëlla is historica en vinologe. Zij is wijnschrijver en duikt het liefst in archieven en oude boeken om zoveel mogelijk over de geschiedenis van wijn, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie te achterhalen. Zij publiceert erover op haar eigen website www.wijnkronieken.nl en op tal van andere plaatsen. Recent was zij mede-auteur van Wijn van eigen bodem, een boek over de Nederlandse wijnbouw. Ga naar het thema Culinaire geschiedenis. Bannerafbeelding: Tijdens een buitenpartij staat zowel zoete (oranje) als droge (bleke) wijn koud. Buitenpartij van Esaias van de Velde, 1615, Rijksmuseum.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Begrijp het heden, begin bij het verleden: met HN Actueel leest u historische achtergronden bij het nieuws van vandaag. Nu de eerste maand voor maar 1,99.
De geschiedenis van zoete wijnen
De geschiedenis van zoete wijnen
Artikel

De geschiedenis van zoete wijnen

Frankrijk trekt 200 miljoen euro uit om een wijnoverschot te vernietigen. Lange tijd stonden niet droge, maar zoete wijnen aan de top van de wijnpiramide.

Lees meer
Chris Quispel over Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat
Chris Quispel over Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat
Artikel

Chris Quispel over Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat

In Anti-Joodse beeldvorming en Jodenhaat beschrijft historicus Chris Quispel hoe het antisemitisme zich sinds de Oudheid in Europa heeft ontwikkeld. ‘De Holocaust had misschien niet plaatsgevonden als de angst dat Joden een bedreiging vormden voor de Europese raszuiverheid niet onderdeel was geworden van anti-Joodse vooroordelen.’ Waarom nog een boek over het antisemitisme? ‘Er is inderdaad...

Lees meer
Meer dan 150 jaar reisfotografie
Meer dan 150 jaar reisfotografie
Artikel

Meer dan 150 jaar reisfotografie

Tot en met 8 januari is in het Nationaal Archief de tentoonstelling Onderweg. Met de fotograaf op reis te zien. De tentoonstelling bevat 235 originele afdrukken van beroemde fotografen uit binnen- en buitenland, maar ook bijzondere onbekende vondsten. Uniek materiaal Dat het Nationaal Archief een indrukwekkende fotocollectie heeft, bleek al uit de tentoonstelling Blikvangers uit...

Lees meer
Gladiatoren
Gladiatoren
Artikel

‘De Romeinen zagen gladiatoren als symbool van moed’

De Hollywood-film 'Gladiator II' verschijnt vandaag in de bioscoop. Colosseumdirecteur Rosella Rea vertelde in 2016 dat gladiatorengevechten minder bloederig waren dan vaak wordt aangenomen. 'Als het even kon, mochten de mannen blijven leven. En de strijd duurde nooit langer dan twee minuten.’

Lees meer
De mannen die Amerika groot maakten
De mannen die Amerika groot maakten
Artikel

De mannen die Amerika groot maakten

Vanuit het niets, met gezond verstand en tomeloze energie schiepen de Founding Fathers een nieuw land met een uniek bestuur: de Verenigde Staten van Amerika.  ‘Als mensen engelen waren, hadden ze geen regering nodig. Als engelen de mensen zouden regeren, zou controle op de regering niet nodig zijn.’ De opsteller van de Amerikaanse grondwet, Founding...

Lees meer
Edith Wilson kan de eerste vrouwelijke president van Amerika worden genoemd
Edith Wilson kan de eerste vrouwelijke president van Amerika worden genoemd
Artikel

Edith Wilson: de eerste vrouwelijke president van de VS

Ze heeft het altijd ontkend. Toch was Edith Wilson van 1919 tot 1921 in alle opzichten de president van Amerika. Het was de eerste keer dat een vrouw het land bestuurde. Na de dood van zijn vrouw Ellen in juni 1914 was de Amerikaanse president Woodrow Wilson behoorlijk depressief. Tot hij werd voorgesteld aan de...

Lees meer
Hoe Willem de Veroveraar Engeland innam
Hoe Willem de Veroveraar Engeland innam
Artikel

Hoe Willem de Veroveraar Engeland innam

De Engelse koning Harold dacht dat hij de Normandiërs wel even kon verslaan. Ze troffen elkaar op 14 oktober 1066 bij Hastings. En daar ging het verschrikkelijk mis. Het jaar 1066 was nog wel zo goed begonnen voor Harold Godwinson. Op 5 januari stierf koning Edward van Engeland, op 6 januari droeg hij diens kroon....

Lees meer
COLUMN: Annegreet van Bergen van Bergen over het kunstgebit
COLUMN: Annegreet van Bergen van Bergen over het kunstgebit
Artikel

COLUMN: Annegreet van Bergen van Bergen over het kunstgebit

Liever een kunstgebit dan een echt gebit, was jarenlang het devies van veel Nederlanders. Tandenpoetsen vonden ze overbodige nieuwlichterij, zo constateert Annegreet van Bergen. Niet Poetsen! anders verdient de tandarts alleen maar langer aan je rottende gebit Nog niet zo lang geleden, in 1981, had meer dan de helft van de...

Lees meer
Fatsoensgrenzen
Fatsoensgrenzen
Artikel

Fatsoensgrenzen

Mag een politicus scheldwoorden gebruiken? Is roken een teken van domheid? En hebben de armen hun ongeluk aan zichzelf te wijten? Het antwoord op deze vragen is afhankelijk van de tijd. Vijf auteurs over de grenzen van het fatsoen.  1. Zakkenvullers Verblind door groeicijfers namen bankiers enorme risico’s   Aan het begin...

Lees meer
De zoektocht naar rijkdom in Californië
De zoektocht naar rijkdom in Californië
Artikel

De zoektocht naar rijkdom in Californië

De goudprijs is tot een recordhoogte gestegen. In de negentiende eeuw trokken honderdduizenden naar Californië op zoek naar goud.

Lees meer
Het verdrag van Sykes-Picot
Het verdrag van Sykes-Picot
Artikel

Het verdrag van Sykes-Picot

Het is een van de meest gehate akkoorden ter wereld: het Verdrag van Sykes-Picot uit 1916, waarmee de Fransen en de Engelsen hun invloedssferen in het Midden-Oosten bepaalden.

Lees meer
Portret Philippe Pétain uit Frankrijk
Portret Philippe Pétain uit Frankrijk
Artikel

Philippe Pétain: de misstap van een gelauwerde maarschalk

De misstap van een gelauwerde maarschalk. Als Philippe Pétain op zijn 83ste afscheid had genomen van de politiek, was hij als held de geschiedenis in gegaan. In plaats daarvan werd hij in 1940 premier van het Vichy-regime, dat met de Duitsers heulde.

Lees meer
Loginmenu afsluiten