• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2017

  Apartheid in Zuid-Afrika: rassenwaan in 10 stappen

  Apartheid is overal

  Door: Bas Kromhout

  Ruim veertig jaar was Zuid-Afrika in de greep van de apartheid, een uitgebreid stelsel van gedwongen segregatie, discriminatie en uitsluiting. Het moest ervoor zorgen dat de blanke minderheid voor altijd de baas zou blijven. De tien stappen van apartheid op een rij.

  1 Geen stem

  Alleen blanken mochten kiezen
  Apartheid werd vanaf 1948 ingevoerd door de witte regering van Zuid-Afrika. Waarom was de regering wit, terwijl 80 procent van de bevolking zwart, bruin of Indisch was? Simpel: omdat alleen blanken stemrecht hadden. Het land werd vanaf midden zeventiende eeuw gekoloniseerd door achtereenvolgens Nederlanders en Britten. Toen zij in de negentiende eeuw democratische structuren schiepen, piekerden ze er niet over om stemrecht voor alle Zuid-Afrikanen in te voeren. Dat zou het einde van de witte suprematie betekenen. Of zoals de belangrijkste apartheidspoliticus Hendrik Verwoerd zijn geschokte achterban voorhield: ‘Dan regeer hulle!’

  Dit was het schrikbeeld voor de meeste blanken. ‘Bantoes’, zoals de zwarten officieel werden aangeduid, stonden volgens hen op een lager beschavingspeil en moesten zich eerst ontwikkelen. Dat kon nog wel generaties duren. Zonder witte leiding zou Zuid-Afrika binnen de kortste keren naar de knoppen gaan. Dan ging de ‘blanke, christelijke beschaving’ ten onder door de swart oorstroming.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen