• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  maandag 20 maart 2017

  Het verhaal van de glazen

  Culinaire geschiedenis

  Door: Mariëlla Beukers

  Overvloed en rijkdom: dat spreekt er uit de stillevens die tot en met 25 juni op de tentoonstelling Slow Food in het Mauritshuis te zien zijn. Dat geldt niet alleen voor het eten, beschreven door Manon Henzen in Historisch Nieuwsblad van maart 2017, maar ook voor het drinkgerei. We zien alleen de duurste glazen en bokalen op die stillevens, van de kostbaarste materialen: Venetiaans glas, zilver, goud. En zelfs de wijnen in die glazen behoren tot de duurste van de Gouden Eeuw.

  Wijnglazen nu

  Rondom het gebruik van wijnglazen bestaan tegenwoordig – als je het volgens de regels van de etiquette wilt doen – allerlei voorschriften. Glazen zijn bij voorkeur transparant en kleurloos. Rode wijn drink je uit een groter glas dan witte. Glazen met een steel zijn de norm. En er is een apart glas voor champagne, port of sherry. Deze regels zijn niet nieuw. Ook in het verleden waren er verschillende soorten glazen in gebruik voor verschillende soorten wijn. Dat kun je onder andere afleiden als je de stillevens uit de tentoonstelling Slow Food - Stillevens uit de Gouden Eeuw eens goed bekijkt.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen