Home


Een Stasi-spion in Nederland
De eigenaar van een Brabants defensiebedrijf is aangehouden op verdenking van spionage voor Rusland. Tijdens de Koude Oorlog plantte de Oost-Duitse Stasi spionnen bij Nederlandse bedrijven.


De verwoesting van Pompeii en Herculaneum
In Pompeii hebben archeologen twee skeletten ontdekt. De opgravingen in de stad onthullen veel over het dagelijks leven in de Romeinse samenleving.


De treinkaping waardoor de Chinese regering ontspoorde
Duizend bandieten die een trein overvallen en wekenlang zo’n honderd passagiers gijzelen. Dat is het verhaal van de Chinese treinkaping van 1923.


Rembrandt, een nieuwe nationale held
Veilinghuis Christie’s gaat twee herontdekte portretten van Rembrandt veilen. Lange tijd werd het werk van Rembrandt matig gewaardeerd, maar in de negentiende eeuw werd hij herontdekt.


Turkije in tweestrijd: islamitisch of seculier?
Er is een tweede ronde nodig om de Turkse presidentsverkiezingen te beslissen. Het land zwalkt al een eeuw tussen vernieuwing en traditie.
Nieuwste berichten


Slag bij Manzikert: triomf voor de Turken
Turkije ging dit weekend naar de stembus. Nationalistische politici zoals Recep Tayyip Erdogan slaan graag op de trom over de Slag bij Manzikert in 1071.


‘Winston Churchill wist van deze bankoverval’
Frank Krake over zijn historische sensatie: ‘Mijn handen trilden van emotie toen ik de radioberichten van het verzet vond.’


‘Hitler gebruikte occulte materie als het in zijn voordeel werkte’
Waren de nazi’s echt een occulte groep die voor spirituele seances bijeenkwam in een kasteel?


‘Angel is uit de Vlaamse canon’
De Vlaamse canon zou een politiek instrument worden, maar het blijkt allemaal mee te vallen. ’De politieke angel is eruit’, vindt historicus Rolf Falter.
Ontdek ons archief
Op onze website vindt u duizenden verhalen over geschiedenis: van de Oudheid tot de Koude Oorlog.
Dossier Middeleeuwen


De kolossale Habsburgse kin van Karel V
In 1872 werd bevestigd wat iedereen al vermoedde: Karel V had een kolossale kin. Onderzoekers die zijn sarcofaag openden, zagen dat Karels onderkaak zelfs twee centimeter vooruitstak.


Djengis Khan, leider van het Mongoolse Rijk
‘De vreugde van de man ligt in het vertrappen van de vijand,’ meende de Mongoolse aanvoerder Djengis Khan. En hij nam dat vrij letterlijk. Zijn ruiters liepen grote delen van Azië onder de voet en galoppeerden door tot in Europa. Zo schiep hij een wereldrijk. Begin 2012 vaardigde de president van Mongolië een decreet…


Filips de Goede. De echte vader des vaderlands
De Bourgondische hertog Filips de Goede (1396-1467) was een flamboyante verschijning op het internationale toneel. Geholpen door gunstige spelingen van het lot legde hij de fundamenten voor de latere Nederlanden. Zijn centralisatiepolitiek had ook een keerzijde, waar zijn nazaten de tanden op stukbeten. Als hij niet dood was geweest, had Filips de Goede zijn eigen…


Speculeren over middeleeuwse vrouwen
Volgens de Britse cultuurhistoricus Janina Ramirez waren de Middeleeuwen vrouwvriendelijker dan vaak wordt aangenomen.
Ontdek dossiers

Uw dagelijkse portie geschiedenis
Elke dag de beste historische artikelen. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen op Historischnieuwsblad.nl.
Evenementen


Collegedag: De bezetting 1940-1945
Vier onderzoekers vertellen tijdens deze collegedag over hun meest recente ontdekkingen op het gebied van dwangarbeid, verraad en verzet.


Geschiedenis Festival
Op 7 oktober 2023 vindt de achtste editie van het Geschiedenis Festival plaats, een dag die de echte geschiedenisliefhebber niet mag missen!


Collegedag: De Bataafs-Franse Tijd
Vier specialisten nemen u mee naar de dramatische tijd van de Bataafse Republiek en de Franse heerschappij (1795-1813).